genel

Anadolu'nun en gizemli yeri: Sadece 180 kişi yaşıyor!

Beyşehir Gölü üzerinde gizemli bir atmosfere sahip bir ada var. Eşsiz manzaraya sahip bu adada Türkiye'de pek bilinmiyor. 180 kişini yaşadığı adada hayat hiç de kolay değil. İşte Anadolu'nun cevheri olan bu adanın dikkat çeken özellikleri...

Türkiye'nin yerleşim yeri bulunan tek göl adası olma özelliği taşıyan Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Mada Adası...

Beyşehir Gölü'ndeki irili ufaklı 32 adanın en büyüğü Mada Adası'nda, yaklaşık 30 hanede 180 kişi yaşıyor.

Mada'ya ulaşım, hemen her ailede bulunan kayıklarla sağlanıyor. Adaya gitmek ya da buradan ayrılmak isteyenler, kayıklarla 700 metre kürek çekiyor.

Adada yaklaşık 200 yıldır yaşamlarını sürdüren Yörükler, balıkçılık ve hayvancılıkla geçimlerini sağlıyor.

Deve ve atlarla göçmelerine alışkın olunan Yörükler, şartlardan dolayı bilinenin aksine kayıklarla göçüyor.

Yörükler, her yıl 1 Mayıs'ta sırayla adada bulunan ve motorlu iki kayıkla çekilen dubanın üzerine çıkardığı sürülerini karşı kıyıdaki yaylaya geçiriyor.

Mada'da bilinen ilk yerleşim 1866'da başladı. Bu dönemde 40 hanelik Kazak göçmenler Ada'ya yerleştiriliyor. Ada'nın diğer isminin Kazak Adası olmasının sebebi de bu yerleşim.

Kazakların ardından 1900'lü yıllarda Ada'ya Tırtar Türkmenleri yerleşti. Günümüzde de Ada'da yaşamaya devam eden sınırlı sayıda ailenin büyük çoğunluğunu Tırtar Türkleri oluşturuyor.

Ada'da yaşayan aileler tüm ihtiyaçları için anakaraya çıkmak zorunda kalıyor. Küçük kayıklarıyla 700 metrelik göl yolculuğu sonrası karaya çıkabilen Adalılar için bu yolculuk özellikle kış aylarında oldukça zor oluyor.

Bu adanın sıra dışı yapısı belgeselcilerin de ilgisini çekti. 17.Uluslararası Adana Altın Koza film Festivali En İyi Belgesel Film ödülü Musa Ak tarafından çekilen "Mada" belgeseline verildi. 23 dakika süren belgeselde Adalıların günlük yaşamları anlatılıyor.