dünya

Dünyanın en ölümcül cezaevindeki mahkumlar

El Salvador hükümeti, yaklaşık 40 bin mahkumun kaldığı Tecoluca'daki Terörle Mücadele Merkezi ismiyle bilinen cezaevinin yeni fotoğraflarını yayınladı.

Sicili kabarık on binlerce mahkumun kaldığı ve çok sıkı güvenlik önlemleriyle korunan cezaevinde çok sayıda suç örgütü üyesi ve liderinin de kaldığı belirtildi.

Cezaevine giren hiçbir mahkumun bir daha özgürlüğüne kavuşamadığı belirtilirken fotoğraflarda çok sayıda gömleksiz, dövmeli mahkum görülüyor.

Ülkenin lideri Nayib Bukele'nin terörle mücadele ve uyuşturucuyla mücadele kapsamında 2 yıl önce açtığı merkezde mahkumlara pirinç, makarna ya da rafadan yumurta verildiği belirtildi.

Bazı fotoğraflarda saçları tıraşlı erkekler elleri arkadan bağlı bir vaziyette otobüse doluşurken diğerlerinde de mahkumların yerlere oturtularak bekletildiği görülüyor.

Yetkililer ülkenin farklı hapishanelerinden 2000 suç örgütü üyesi ve mafyanın bu tesise getirildiğini duyurdu. Ülkedeki en tehlikeli çetelerden olan MS-13 ve Barrio 18'in çok sayıda üyesinin burada tutulduğu kaydedildi.

Mahkumlara çatal-bıçak-kaşık verilmediği belirtilirken tutulan kişilerin çok tehlikeli olduğu ve bunları silah olarak kullanarak isyan çıkartabileceği de kayıtlara geçti. Öte yandan mahkumların her gün sadece yarım saat hücrelerinden dışarı çıkabildikleri belirtilirken bu süre zarfında ise hiçbir ağırlık ve ekipman olmadan kendi vücut ağırlıklarıyla egzersiz yapabildikleri de kaydedildi.