dünya

Rusya, Alman subayların konuşmalarını nasıl ele geçirdi?

Rusya'nın 1 Mart'ta Alman Hava Kuvvetleri (Luftwaffe) Komutanı General Ingo Gerhartz ile silah sistemleri uzmanları arasında geçen konuşmayı yayınlamasından bu yana Almanya'da yüksek rütbeli subaylar arasındaki iletişimin güvenliği tartışmaların merkezinde yer alıyor.

Der Spiegel dergisine göre, konuşmalar, Amerikan devi Cisco Systems'in video konferans platformu WebEx üzerinden yapılan bir görüşme sırasında kaydedildi. En olası senaryo, Rusya'ya adına hayalî bir katılımcının, subaylar dinlendiklerinin farkına varmadan bağlantı kodlarını ele geçirmiş olması!

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Rusya'nın "casusluk" ve "istikrarı bozma girişimini" kınarken, Kremlin'e bu enformasyon silahını veren şeyin subayların büyük dikkatsizliği olduğu anlaşılıyor. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme, Rusya’nın İngilizce TV kanalı ve haber ağı RT’nin yöneticisi Margarita Simonyan tarafından açıklandı.

Alman kamuoyunu en çok etkileyen konu, halihazırda Berlin tarafından teslimatı tartışılan uzun menzilli Toros füzeleri oldu. Alman askeri kaynaklarına göre, Kırım’ı Rusya’ya Kırım köprüsünü yok etmek için "on ya da yirmi" füzeye ihtiyaç duyulacak.

Şansölye Olaf Scholz’un aksine, subaylar, füzelerin konuşlandırılmasına eşlik etmek üzere Alman askerlerinin Ukrayna’ya gönderilmesini gerektirmeyeceğini düşünüyor. Böyle bir sevkiyat olasılığı, uluslararası siyaset sahnesinde çok temkinli davranan ve temel yasaları dışarıdan herhangi bir askerî taahhüdü kısıtlayan Almanya'da tartışmalara neden oluyor.

Ancak Başbakanlık için görüşmenin en sorunlu yanı, Ukrayna için koalisyonun diğer üye ülkelerini ilgilendiren hassas unsurlardan, özellikle de Fransa ve Birleşik Krallık'ın onlarca Scalp ve Storm Shadow füzesi bağışlamasından bahsedildiği andı. Bu görüşme, açık bir sırrı doğrular nitelikteydi: Fransız ve İngiliz askerleri, Kiev'in bu karmaşık silahları kullanmasına yardımcı olmak üzere Ukrayna’ya gönderilmişti. Olaf Scholz'un konuyla ilgili dikkatsiz bir açıklaması da birkaç gün önce Londra'yı zaten kızdırmıştı: Bu yeni olayın gerilimi arttıracağına şüphe yok!’

Alman Savunma Bakanlığı tarafından son derece güvenli ağların kullanıma sunulmasına rağmen, tüm Avrupa'nın güvenliğini etkileyen konuları tartışmak için genel halka yönelik bir araç olan WebEx'in kullanılması ciddi bir hata oldu.

Bu endişe verici olay, DRSD ve Fransa'daki DGSI dahil olmak üzere karşı casusluk servisleri tarafından sık sık vurgulandığı üzere Batılı karar vericilerin zayıf bilişim teknolojileri bilgisinin göstergesidir. Şifreli ve korumalı araçlar mevcut olsa da, tembellik, alışkanlık ya da aşırı güven nedeniyle eksik olan şey insan faktörüdür. Fransa'da Silahlı Kuvvetler Bakanlığından Élysée Sarayı'na kadar pek çok hassas ama gizli olmayan veriler hâlâ şifrelemesi yetersiz araçlar kullanılarak dolaşıma sokuluyor. Daha da kötüsü, hem Avrupa'da hem de ABD’de WhatsApp, TikTok, Gmail, AliExpress ve Shein gibi potansiyel arka kapı olarak bilinen uygulamalar, casusluk riski altındaki kamuya mal olmuş kişilerin akıllı telefonlarına yüklenebiliyor.

Bilgi sızıntıları bazen hiç beklemediğiniz yerlerden gelebilir. 2018'de zeki bir adam, koşu uygulaması Strava'da yayınlanan GPS izlerine bakarak gizli CIA üslerini tespit edebileceğini, Afrika'daki Fransız üslerinin yollarının haritalarını çıkarabileceğini veya gizli servis elemanlarının alışkanlıklarını izleyebileceğini fark etti.