Dünya

Fransa'da şiddetli protesto: Litrelerce şarabı yere döktüler

Fransız şarap üreticileri, Fransa-İspanya sınırında ucuz ithalatı protesto etmek için toplandı. Göstericiler lastik yakarak ve şarap sevkiyat konvoylarının önünü keserek eylemde bulundu.

Öfkeli Fransız şarap üreticileri, diğer ülkelerden ithal edilen alkolü protesto etmek amacıyla sevkiyat kamyonlarının önünü kesip litrelerce alkolü yola döktü.

Fransa’daki Le Boulou gişelerindeki göstericilerin çıkardığı yangınlara itfaiye ekipleri müdahale ederken, yere dökülen litrelerce Şarap asfalt boyunca aktı.

Yerel bir şarap üreticisi grubun lideri olarak protestoyu organize eden Frederic Rouanet, Ucuz ithalatın sorumlularının “üreticileri istismar eden ekonomik suçlular” olduğunu belirterek, "Yabancı şarapların ithal edilmesinin önüne geçeceğiz" dedi.

Eylemler, sendikaların ucuz ithalatın yarattığı tehditleri görüşmek üzere bir araya gelmesinin ardından geldi. Fransız şarap üreticileri fiyatların düşmesi ve satışların azalması nedeniyle zor günler geçiriyor.

"FİYAT DÜŞÜŞLERİNİ DURDURACAĞIZ"

Fransa Tarım Bakanı Marc Fesneau konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Üreticilerin yeniden gelir kaynağı edinebilmeleri” için fiyat düşüşlerini durdurmayı amaçladıklarını söyledi.

Mevcut protestolar Fransızların ucuz ithalatı protesto etmeleri için aldıkları ilk önlem değil. 2016 yılında İspanyol kamyonları Fransa'da farklı bir noktada durdurulmuş ve benzer bir saldırıya maruz kalmıştı.

Fransız şarap üreticileri, dört adet tankeri boşaltarak yaklaşık 70,000 litre şarabı yere döktüler.