Dünya

Fransa'dan Lübnan'a 'savaş' uyarısı

Tel Aviv'deki kaynaklar, Fransız heyetinin İsrailli yetkililerle Hizbullah'la füze alışverişini durdurmak ve durumun kapsamlı bir savaşa dönüşmesini önlemek için istişarede bulunacağını söyledi.

Fransız güvenlik heyeti, Lübnan-İsrail sınırında kötüleşen güvenliği görüşmek üzere bu hafta İsrail'e gidecek.

Independent Türkçe’nin akatardığına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Savunma ve Dışişleri Bakanları ve Macron'un kişisel temsilcisi eski Bakan Jean-Yves Le Drian'ın da aralarında bulunduğu üst düzey yetkililer, İsrail ile "açık bir savaş" konusunda doğrudan uyarılarda bulunmak üzere Beyrut'a gitmişti.

Lübnan, Batı'nın baskısının yalnızca İsrail ile Hizbullah arasındaki "çatışmaların" sona erdirilmesiyle sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda 1701 sayılı Uluslararası Karar'a uyulmasının gerekli olduğunu söyledi. 

Batılılar ise, uluslararası kararın Lübnan-İsrail sınırından Litani Nehri'ne kadar uzanan bölgeden silah ve savaşçıların çekilmesini öngören sekizinci maddenin uygulanmasını istedi.

Hizbullah, medya kuruluşları aracılığıyla Fransa'ya karşı bir kampanya başlatmış ve Fransa’yı, "İsrail gündemini" uygulamaya zorlamakla suçlamıştı. 

Tel Aviv'deki kaynaklar ise, Fransız heyetinin İsrailli yetkililerle Hizbullah'la füze alışverişini durdurmak ve durumun kapsamlı bir savaşa dönüşmesini önlemek için istişarede bulunacağını söyledi.