Cardiff Üniversitesi’nde erken Orta Çağ arkeolojisi alanında öğretim görevlisi olan Dr. Andy Seaman ve öğrencileri tarafından Galler’de bir havaalanı pistinin sonuna yakın bir yerde yürütülen kazı çalışmalarında Orta Çağ'a ait ilginç bir mezarlık bulundu.

Fonmon Kalesi arazisi içindeki alanda bulunan mezarlıkta 1.500 yıl önce gömülmüş çömelmiş pozisyonda dikkatlice yerleştirilmiş kadın cesetlerinin yanı sıra, kesilmiş hayvan kemikleri ve nadir bulunan ithal cam içki kaplarının parçaları da bulundu. Bu da buranın aynı zamanda bir ziyafet yeri olduğunu gösterdi.

Bulunan nadir ithal cam içki kaplarının Batı Fransa’dan geldiğine inanılırken, bazı hayvan kemiklerinde kasaplık ve yemek pişirme kanıtları görülüyor. Ayrıca alanda metal işleme kalıntıları da bulundu.

"CENAZE TÖRENİ OLABİLİR"

Dr. Andy Seaman, “Bu gerçekten heyecan verici bir keşif. Galler’de bu tarihe ait alanlar son derece nadir ve genellikle kemik ve eserler barındırmıyorlar" dedi.

Seaman devamında, “Diğer benzer alanlarda da bunun gibi çömelmiş pozisyonda gömülmüş cesetler bulunmuştu, ancak şu ana kadar incelediğimiz mezarların sayısı göz önüne alındığında bu oranın yüksek olduğu görülüyor. Bu durum bir tür cenaze töreni yapıldığının kanıtı olabilir” diye konuştu.

JWST verileriyle ortaya çıkan antik yıldızlar JWST verileriyle ortaya çıkan antik yıldızlar

Kişilere özel cenaze törenleri düzenlendiğinin tahmin edildiğini belirten Seaman,  "Bunun sosyal kimlikleriyle mi yoksa toplumdaki rolleriyle mi ilgili olduğunu bilmiyoruz. Ancak tüm çömelmiş gömütler sağ taraflarında ve güneye bakıyorlar, bu yüzden aralarında bir tutarlılık var. Şu ana kadar çömelmiş gömütlerimizin tamamının kadın olması önemli olabilir de olmayabilir de. Şimdilik elimizde az sayıda örnek var. Önümüzdeki yıllarda yapacağımız şey bunu daha fazla araştırmak olacak" diye konuştu.