Ekonomi

Gözler ECB'nin faiz kararında: Orta Doğu mesajı verdi

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Yatırımcılar kritik toplantıdan çıkacak sonuca hazırlanırken euro, son bir ayın zirvesi olan 1,0693 Dolar'dan düşerek 1,065 dolar seviyesinde işlem gördü.

Avrupa Merkez Bankası'nda (ECB) bugün karar günü. Toplantı öncesi konuşan ECB Başkanı Lagarde "Orta Doğu'da ortaya çıkan krizi ve Euro Bölgesi ekonomisine etkisini dikkatle izliyoruz" dedi.

Para politikası cephesinde, ECB'nin, borçlanma maliyetlerini son yılların en yüksek seviyelerine çıkaran art arda 10 artırımının ardından faiz oranlarını değiştirmemesi muhtemelken bu karar, resesyonun yaklaştığı yönündeki endişeler nedeniyle geldi.

Euro Bölgesi merkez bankasının da en azından Temmuz 2024'e kadar genişlemeyi düşünmesi pek mümkün görünmezken, ECB Başkanı Christine Lagarde, Atina'da yapılacak Yönetim Konseyi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Orta Doğu'da ortaya çıkan krizi ve bunun Euro Bölgesi ekonomisi üzerindeki etkilerini dikkatle izlediklerini söyledi.

Lagarde, "Özellikle dikkatliyiz. Burası dünyanın petrol tankerlerinin trafiğinin yoğun olduğu, petrol üreten ülkelerin de bulunduğu ve doğrudan ya da dolaylı olarak ya da güven kanalı yoluyla bir etkinin olabileceği bir bölge, ki bu da önemli" ifadelerinde bulundu.

Ayrıca hükümetleri, enerji krizinin zirvesinde uygulamaya konulan destek tedbirlerini geri çekerek merkez bankasına yardım etmeye çağıran Lagarde, "Enflasyonu ehlileştirmenin ve orta vadede yüzde 2'ye geri getirmenin en iyi yolu bu olacaktır" dedi.