Güney Kore’deki bir spor salonunun yaramazlık yapan teyzeleri’ yasaklaması, ülkedeki yaşlı kadınlara karşı ayrımcılık yapılmasıyla ilgili tartışmayı yeniden alevlendirdi.

Başkent Seul yakınlarındaki Incheon şehrinde bulunan bir spor salonuna “Ajummas yasaktır” ve “Sadece kültürlü ve zarif kadınlara izin verilir” yazan bir tabela asıldı.

Ajumma, genellikle 30’lu yaşların sonlarından itibaren yaşlı kadınlar için kullanılan genel bir terim ve aynı zamanda kaba veya iğrenç olarak görülen davranışlar için de aşağılayıcı bir ifade olarak kullanılıyor.

Diken'de yer alan habere göre, spor salonunun adı verilmese de işletmecisi Güney Kore haber ajansına verdiği röportajda “Bazı yaşlı kadın müşteriler, çamaşırlarını yıkamak, havlu, sabun veya saç kurutma makinesi gibi eşyaları çalmak için soyunma odasında bir veya iki saat harcıyorlardı. Yan yana oturup diğer insanların bedenlerini yorumluyor ve yargılıyorlardı. Bu nedenle bazı genç kadınların spor salonundan ayrıldı” sözleriyle uygulamayı savundu.

Ancak birçok kişi uygulamayı, son yıllarda Güney Kore’de belirli yaş gruplarına yönelik hoşgörüsüzlüğün arttığının bir kanıtı olarak yorumladı. Spor salonu ayrıca kötü davranışları belirli bir yaştaki kadınlarla ilişkilendirdiği için de eleştirilere maruz kaldı.

Sosyal medyada bir kullanıcı “Kötü müşteri terimi nasıl ‘ajumma’ ile aynı hale geldi?” diye sorarken bir başka kullanıcı “Hizmet sektöründe çalıştıysanız, bu kategoriye girenlerin yalnızca yaşlı kadınlar olmadığını bilirsiniz” dedi.

Güney Koreli kadınlar, kendilerini çoğu zaman tavizsiz standartlara tabi tutan bir toplumda, kısa saçtan bekarlığa kadar geleneksel olmayan seçimleri için uzun süredir mücadele ediyor. Kadınlar, erkeklerin benzer davranışlar nedeniyle nadiren yargılandığını söylüyor.

Yorumcular, yaşlı erkeklerin kötü davranma ihtimalinin aynı olduğu bir ortamda kadınları ayırmaya hiç gerek olmadığına dikkat çekiyor.

Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü

Psikoloji profesörü Park Sang-hee de, yasağın ardından JTBC televizyon kanalına verdiği röportajda “Yaşlı erkekler de aynı şekilde davranıyor” dedi ev ekledi: “Yaşlı erkekler de bedava şeylere takıntılı ve kendilerini defalarca tekrar ediyorlar. Kaba davranışlar yalnızca yaşlı kadınlara özgü değildir.”

Editör: Duha Sena Oskay