Dünya

Guterres'ten 'veto' tepkisi: BM Güvenlik Konseyi felç olmuş durumda

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ateşkes karar tasarısının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından veto edilmesine ilişkin, BM Güvenlik Konseyi'ne tepki gösterdi.

Euronews'in aktardığına göre, Antonio Guterres, Gazze için önerdiği ateşkes karar tasarısının ABD tarafından veto edilmesine ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

Katar'da düzenlenen Doha Forumu'nda konuşan Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin jeostratejik bölünmeler yaşadığını belirterek, bu durumun "Güvenlik Konseyi'nin savaşa çözüm bulma yeteneğini de tehlikeye attığı" değerlendirmesinde bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin felç olduğunu söyleyen Guterres, "Güvenlik Konseyi'nin otoritesi ve güvenilirliği, çatışmaya gecikmiş tepkisi nedeniyle ciddi bir şekilde tehlikeye girmiştir" dedi.

Bu durumun, ABD'nin cuma günü Gazze'de ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısını veto etmesiyle daha da kötüleşen itibarına bir darbe daha vurduğunu dile getiren "İnsani ateşkes ilan edilmesi çağrımı yineledim. Maalesef BM Güvenlik Konseyi bunu yapamadı. Vazgeçmeyeceğime söz verebilirim" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Guterres, görev süresi boyunca yetkisini ilk kez kullanarak Gazze’deki insani felaketin önlenmesi için BM Şartı'nın 99. maddesini işletmiş ve 6 Aralık'ta BMGK'ye mektup göndermişti.

Mektubunda, "Güvenlik Konseyi üyelerini insani felaketin önlenmesi için baskı yapmaya çağırıyorum ve insani ateşkesin ilan edilmesi talebimi tekrarlıyorum. Bu çok acil" demişti.

İsrail'in en güçlü destekçisi ve müttefiki konumundaki ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de acilen insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto etti.