Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Üçlü Dışişleri Bakanları 9. Toplantısı'na katılmak için geldiği Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, "Parçalanmış Dünyayı Onarmak (Fixing the Fractured World)" temasıyla düzenlenen 11. Global Bakü Forumu'nda katılımcılara hitap eden Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, foruma katılmaktan duyduğu memnuniyetini dile getirdi.

Fidan, forumun Güney Kafkasya'dan küresel meselelere bölgesel perspektifler sunarak Bakü'nün diplomasinin merkezi haline gelmesine katkı sunduğunu söyledi.

"Uluslararası düzen, adil ve etkili çözüm üretemiyor"


Fidan, küresel sistemin büyük değişimin eşiğinde olduğu, krizlerin ve savaşların eşi görülmemiş seviyelere çıktığı bu dönemde, kurala dayalı uluslararası düzenin adil ve etkili çözümler üretmesinin beklenmesine karşın sistemin ve büyük güçlerin sorunlara çözüm sunmayıp kendi gündemlerini takip ettiğine işaret etti.


"Azerbaycan, Ermeni işgalinin bitmesini onlarca yıl beklemek zorunda kaldı"

Mevcut jeostratejik zorlukları kimsenin bağımsız olarak ele alamayacağını ve bölgesel sahiplenmeye dayalı çözümlerin ileriye dönük en uygun yol olarak öne çıktığını vurgulayan Fidan,

Azerbaycan, Minsk Grubu'nun Karabağ'daki Ermeni işgalini sona erdirmesi için onlarca yıl beklemek zorunda kaldı. Minsk Grubu, işgali sona erdirmek yerine uzatma stratejisini seçti. İkinci Karabağ Savaşı ve terörle mücadele operasyonunun ardından Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin aldığı birçok karara rağmen adalet nihayet yerini buldu.

DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 119 şüpheli yakalandı DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 119 şüpheli yakalandı

değerlendirmesinde bulundu.

Üçüncü zirve bu yıl Türkiye'de yapılacak

Bakan Fidan, 2020'deki İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in gerçek barış ve istikrarın yolunu yabancıların değil, bölgedeki ülkelerin açabileceği önermesi üzerine Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Rusya, İran ve Gürcistan'ın oluşturduğu 3+3 formatındaki "Güney Kafkasya'da Kalıcı Barış ve İstikrarın Tesisine Yönelik Bölgesel İşbirliği Platformu'nun" inşa edildiğine dikkati çekerek üçüncü zirveyi bu yıl Türkiye'de yapacaklarını dile getirdi.


"Güney Kafkasya'da barış için tarihi bir fırsat var"

Söz konusu platformun bölgesel aktörleri aynı masaya getirmiş olması bakımından dikkati çekici olduğunu, Türkiye'nin de bölgesel işbirliği açısından son derece verimli olan bu süreçlere öncülük etmekten gurur duyduğunu aktaran Fidan,

Biz barış için çabalarken hala eski alışkanlıklarına bağlı kalanlar var. Öncelikle iç siyasi hesaplar için tek taraflı adımlar atan bazı Batılı ülkelerden bahsediyorum. Ayrıca Avrupa Konseyinde Azerbaycan'a karşı alınan kararlar gibi önyargılı adımlar var. Güney Kafkasya'da barış için tarihi bir fırsat penceresi var. Tüm ülkelere çağrımız, barışçıl bir çözüm için müzakerelerin bozulmamasını teşvik etmeleridir.

diye konuştu.

"Türkiye, Ukrayna'da savaşın başından bu yana prensipli duruş sergiledi"

Ukrayna'daki savaşta müzakere edilerek çözüme ulaşılmasının gerekli olduğuna işaret eden Fidan, "Türkiye, savaşın başından bu yana prensipli duruş sergiledi. Kırım dahil, siyasi ve pratik anlamda Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Hakan Fidan, bunun yanı sıra diplomasiye şans verdiklerini ve savaşın etkilerini hafifletmek için çaba sarf ettiklerini belirterek bölgesel grupların bu hedef doğrultusunda rehberlik ettiğini söyledi.

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin küreselleşen bölgesel çıkmazlara bölgesel çözümler geliştirme konusunda önemli bir örnek teşkil ettiğini aktaran Fidan, Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'nun da yakın zamandaki diğer bölgesel girişim olduğunu ifade etti.

Fidan, Türkiye, Bulgaristan ve Romanya'nın NATO müttefikleri olarak Karadeniz'deki deniz ve enerji güvenliğine katkı sağlayacağını belirterek "Karadeniz'de ticari seyrüseferin güvenliğini sağlamak için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğu da açık." dedi.

Böyle bir mekanizmanın sahadaki yeni gerçekliklere dayalı olması gerektiğine dikkati çeken Fidan, Ukrayna ve Rusya'nın da desteğinin olması gerektiğini söyledi.

Fidan, Rusya ve Ukrayna'nın yeni bir güvenlik çerçevesinin olasılığını değerlendirdiğini aktararak "bir anlaşmaya varılabileceğini söyleyebileceğini" ifade etti.

Bakan Fidan, bu yeni mekanizmanın Karadeniz'deki gerilimin yanı sıra küresel gıda güvenliğine de katkı sağlayacağını vurguladı.

Editör: Duha Sena Oskay