Dünya

Hamas'ı kim finanse ediyor?

Uzmanlara göre Filistinli militan grup Hamas, uluslararası yaptırımları aşmak için kripto para birimlerini kullanıyor.

Reuters'ın haberine göre, Filistinli militan grup Hamas, yardım kuruluşlarından ve dost ülkelerden destek sağlamak için küresel bir finansman ağı kullanıyor, Gazze tünellerinden nakit geçiriyor ya da uluslararası yaptırımları aşmak için kripto para birimlerini kullanıyor.

Ancak Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas, grubun silahlı militanlarının çoğu sivil yüzlerce İsraillinin ölümüne yol açan saldırılarının ardından fonlara erişimde daha fazla engelle karşılaşacağı söyleniyor.

Bu hafta başında İsrail polisi, yetkililerin Hamas'ın bağış toplamasıyla bağlantılı olduğunu söylediği bir Barclays banka hesabını dondurduklarını ve bağış toplamak için kullanılan kripto para hesaplarını bloke ettiklerini söyledi, ancak kaç hesap olduğunu ya da varlıkların değerini belirtmedi.

Bu hamle, Hamas'ı ya da İslami Direniş Hareketi'ni ve 2007'den beri Gazze Şeridi'nde yönettiği hükümeti destekleyen, bazıları meşru, çoğu gizli karmaşık bir mali ağa bir bakış sağladı.

BÜTÇEYİ İRAN VE KATAR SAĞLIYOR

Terörle mücadele konusunda uzmanlaşmış eski bir ABD yetkilisi olan Matthew Levitt, Hamas'ın 300 milyon doları aşan bütçesinin büyük bir kısmının iş dünyasından alınan vergilerden, İran ve Katar gibi ülkelerden ya da hayır kurumlarından geldiğini tahmin ediyor.

Geçtiğimiz Şubat ayında Dışişleri Bakanlığı, Hamas'ın diğer Körfez ülkelerinde fon topladığını ve Filistinlilerden, diğer gurbetçilerden ve kendi hayır kurumlarından bağış aldığını söyledi.

Reuters bu haber için yorum almak üzere Hamas yetkililerine ulaşamadı. Hamas geçmişte bağışçılarına getirilen mali kısıtlamaların İsrail'e karşı meşru direnişi etkisiz hale getirmeye yönelik bir girişim olduğunu söylemişti.