HAVELSAN tarafından geliştirilen ve daha önce Afrika ve Orta Asya ülkelerine ihracatı gerçekleştirilen insansız hava aracı HAVELSAN BAHA, ilk kez Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kullanımına sunuldu.

İHA’ların görüntü almasının zorlaştığı olumsuz hava koşullarında bulutaltı uçuş yaparak görüntü verebilen BAHA, HAVELSAN’ın diğer insansız hava, kara ve deniz araçlarıyla da birlikte çalışabiliyor. 

Hürjet'ten büyük başarı: 50 sorti uçuş yaptı Hürjet'ten büyük başarı: 50 sorti uçuş yaptı

Modern orduların ihtiyaçlarına cevap verir niteliklerde tasarlanan BAHA, dikey iniş ve kalkış yeteneği, tam otonom görev kabiliyeti, farklı faydalı yüklerin entegre edilmesine izin veren modüler mimarisi ve daha birçok üstün özelliğe sahip. 

15 bin feet’a kadar görev icra edebilen BAHA, benzin motoruyla 6 saate kadar havada kalabilirken (elektrik motoruyla 2 saate kadar), 80 kilometreye kadar da menzil sunabiliyor. 3,7 metre kanat açıklığına sahip BAHA, 5 kiloya kadar faydalı yük taşıyabiliyor. 

Sınır güvenliği, kıyı güvenliği, istihbarat, takip amacıyla kullanılacak olan BAHA, Şubat depreminde arama ve kurtarma çalışmaları için ekiplere görüntü desteği sağlamıştı.

BAHA'nın görev kabiliyetleri ise şu şekilde:

Takip, Tespit ve Alan Koruma
İstihbarat
Elektronik Harp
Kıyı ve Sınır Güvenliği
Enerji Nakil ve Petrol-Gaz Hatları Denetimi
Kaçakçılık ve Terörle Mücadele
Asayiş
Narkotik Bitki Tespiti
Yerleşim Termal Ölçümü
Orman Yangın Yönetimi
Afet Sonrası Değerlendirme
Sintine ve Çevre Kirliliği Tespiti
Tarımsal Uygulamalar
Haritacılık