Ev sahibi nereye şikayet edilir? İşte yüksek kira şikayet hattı... Ev sahibi nereye şikayet edilir? İşte yüksek kira şikayet hattı...

Son zamanlarda insanlar yoğun olarak huzursuzluk yaşıyor. Yaşamış oldukları huzursuzluğa anlam bulamayan insanlara uzmanlar açıklama getirdi.

Uzmanlar ruh halinizi en iyi tanımlayan kelime ‘tatsız’ ise siz de ‘languishing’ yaşıyor olabilirsiniz diyor.

Belki hayatınızda bir amaç duygusundan yoksun olduğunuzu hissediyorsunuz. Belki sahip olduğunuz basit zevkler anlamını yitirdi. Hatta öylesine günü geçirdiğinizi bile söyleyebilirsiniz.

Bu duygularla ilgili sorular genellikle insanları depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları açısından taramak için kullanılır. Ancak bunlardan herhangi birine “Evet” yanıtı vermek her zaman depresyonda olduğunuz anlamına gelmez. Psikologların ‘languishing’ olarak adlandırdığı durumdan muzdarip olabilirsiniz.

Bu zihinsel durumda olduğunuzda, olayların asıl amacını göremeyebilirsiniz. Hayatınızda yeni veya olumlu yönleri sabırsızlıkla beklemek zor gelebilir. Kendinizi umutsuz değil daha çok ‘bitkin’ ve ‘tatsız’ hissedebilirsiniz.

Doktorlar Languishing sendromu  belirtilerini kısaca şöyle açıklıyor:

  • Sıkışmışlık ya da hayatın durgunlaştığı hissi
  • Boşluk duygusu
  • Motivasyon eksikliği
  • Ruhsal rahatsızlık hissi

Olumlu duygular ve yaşam doyumu, kişinin zihinsel refah duygusuna bağlı. Hayatınızın anlamı ve sosyal etkileşimleriniz de bunlarla yakından bağlantılı. Ancak bu nitelikleri değerlendirmenin birçok yolu var.

2021’de yapılan bir araştırma, herhangi bir zihin rahatsızlığı olmasa bile bazı zihinsel sağlık durumlarının mevcut olduğu fikrini destekleyen 80’den fazla çalışma buldu. Bu çalışmanın yazarlarından biri olan Avustralyalı araştırmacı Matthew Iasiello, ‘languishing’ yaşayan insanların bu durumlardan bazılarını deneyimlediklerini öne sürüyor. İlk bakışta depresif görünebilirler ama aslında öyle değiller.

Depresyon veya diğer zihinsel rahatsızlıkların açık belirtileri olmadığında, languishing’in etkileri fark edilmeyebilir. Ancak her zaman proaktif olmak ve zihinsel sağlığınızı korumak için atabileceğiniz adımlar var. Bunların arasında, nasıl hissettiğinizin ve ne deneyimlediğinizin farkında olmanızı sağlayan farkındalık uygulamaları yer alabilir. Bu tür uygulamalar gelişme duygusunu keşfetmenize veya ona geri dönmenize yardımcı olabilir.

Editör: Duha Sena Oskay