Alkol ve sigarada hem üretim hem de ticarete gelen yüksek vergiler fiyat artışı için yeni gerekçe olurken, buna yönelik yeni bir karar alındı.

Yeni düzenleme kapsamında, içki ve sigara üreticileri 50 milyon liraya kadar teminat gösterme zorunluluğunda olacak. Teminatlar her sene hükümetin belirlediği yeniden değerleme oranına göre otomatik olarak artırılacak.

2 AY İÇİNDE ÖDENECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanacak olan teminat yükümlülüğünde tütün ve alkollü içki üretimi ve ticaretinde belirlenen teminatlar en geç 60 gün içinde ödenecek.

Nakit paranın yanı sıra banka teminatı veya iç borçlanma senetleri seçenekleriyle de yapılabilecek oolan ödemeler, sigara üretimi ya da ithalatı yapan firmalar için 50 milyon TL, makaron üretimi yapanlar için 40 milyon TL, sigara kağıdı ve filtre üreticileri için ise 5’er milyon TL olarak belirlendi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 30 Ağustos mesajı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 30 Ağustos mesajı

Şarap ve bira gibi fermante alkollü içki üretimi ya da ticareti yapanların kapasiteye göre 5 ila 50 milyon TL arasında ödeme yapması gerekirken, kapasite farkı olmaksızın viski, rakı, votka ve cin gibi distile alkollü içkilerde tutar 50 milyon TL olacak.

Yeni yıldan itibaren geçerli olacak olan söz konusu uygulama, en başta küçük işletmeleri ve üzüm üreten çiftçileri etkileyecek.