Arnavutluk'un güneyindeki Himare'de belediye başkanı seçilen Yunan kökenli Alfred Beleri, 'parayla oy satın alma ve rüşvet' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

HaberGlobal'in aktardığına göre, Arnavutluk'a tepki gösteren Atina yönetimi, Arnavutluk'un AB'ye katılım müzakerelerini veto edeceğini söyledi.

Beleri'nin tutuklanmasının nedeninin Yunan etnik kimliği olduğunu düşünen Atina, Arnavutluk'un AB üyelik hedeflerini veto etmemek için üç şart öne sürdü. 

Yunan e-Kathimerini'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Atina, Beleri'nin yemin etmesini, adil bir yargılama ve masumiyet karinesine saygı istedi.

İki ülke yetkililerinin temas halinde olduğu belirten Kathimerini, Arnavutluk tarafının Himare'de seçimlerin yenilenmesini ve tutuklu olan Beleri'nin seçime katılmaması yönünde bir çözüm planını desteklediğini aktardı. 

NE OLDU?

Geçen hafta görülen duruşmada Beleri'nin tutukluluğuna yapılan itiraz reddedildi. 

Yunanistan ise AB Konseyi'ne yaptığı yazılı açıklamada, Arnavutluk'ta uluslararası yasal statüyle korunan bir etnik azınlığın temsilcisinin seçimlere iki gün kala tutuklanmasını şüpheyle karşıladıklarını kaydetti.

Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor Sosyal medya platformu X, Brezilya ofisini kapatıyor

Atina, Arnavutluk'u azınlık haklarına saygı göstermemekle suçlayarak bunun 'AB yolunu tıkayacağını' bildirdi.