Litvanya Savunma Bakanı Arvydas Anusauskas, Alman mevkidaşı Boris Pistorius ile bir araya geldi.

Görüşme kapsamında, yaklaşık 4,800 Alman askerinin kalıcı olarak konuşlandırılmasını içeren çok yıllı bir "Yol Haritası Eylem Planı"nda anlaşmaya varıldı.

Yeni bir anlaşma kapsamında, aileleri de dahil olmak üzere Alman birlikleri 2024 yılından itibaren Litvanya'nın Kaunas ve Vilnius şehirlerinde konuşlandırılacak, birliklerin çoğu 2025 ve 2026 yıllarında konuşlandırılacak ve 2027 yılına kadar tam operasyon kabiliyetine sahip olmaları beklenecek. Buna karşılık Litvanya da gerekli tüm sivil ve askeri altyapıyı sağlamayı taahhüt etti.

Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek

Litvanyalı bakan Anusauskas, yaptığı açıklamada "Almanya'nın Litvanya'da kalıcı olarak bir tugay konuşlandırma taahhüdü hem Almanya hem de Litvanya için tarihi bir adımdır" diyerek, "Daha da derin bir stratejik ortaklık sayfasına geçiyoruz. Alman tugayı savunma potansiyelimizi önemli ölçüde arttıracak ve NATO'nun caydırıcılığını ve kolektif savunmasını güçlendirecektir. Bugün imzalanan yol haritası, bizim ve Almanya'nın bunu hayata geçirmek için izleyeceğimiz yolu ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktadır" şeklinde konuştu.  

Her iki yetkili de bu gelişmeyi sadece kendi ülkeleri için değil NATO için de tarihi bir an olarak nitelendirdi.