Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Telegraph, Britanya'nın Ukrayna'ya gönderdiği mayın temizleme gemilerininin Montrö Sözleşmesi'ne takılmasını, "Türkiye, Kraliyet Donanması'nın mayın avcılarının Ukrayna'ya gitmesini engelliyor" başlığıyla kaleme aldı.

İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti

Independent Türkçe'nin aktardığı haberde, Ankara yönetiminin Montrö Boğazlar Sözleşmesi gereğince gemilerin Karadeniz'e geçişine izin vermediği belirtilerek, söz konusu gemilerin İngiltere Donanması tarafından geçen ay Ukrayna'ya hibe edildiği ve bunların Norveç'le oluşturulan denizcilik koalisyonu çerçevesinde Karadeniz'de Rusların döşediği mayınların temizlenmesinde görev yapacağı vurgulandı.

İngiltere Savunma Bakanlığı'nın bu gemileri Ukrayna'ya hibe ederken Türk boğazlarından geçişine izin verilmeyeceğinin farkında olduğunun da aktarıldığı haberde, iki geminin geçişine izin verilmemesinin Kiev açısından "ciddi aksilik yarattığı" belirtildi. 

Ayrıca haberde, "Türkiye'nin savaşta Ukrayna ve Rusya arasında hassas bir denge kurarak, iki ülkeyle de ilişkilerini iyi şekilde sürdürdüğüne" dikkat çekildi.

NE OLMUŞTU?

Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya hibe edilen mayın avlama gemilerinin Türk Boğazlarından Karadeniz’e geçişlerine izin verildiğine yönelik iddialara Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında yer alan, 'Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya hibe edilen mayın avlama gemilerinin Türk Boğazlarından Karadeniz’e geçişlerine izin verildi' iddiası doğru değildir" denildi.

Açıklamanın devamında, "Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal 'savaş' olarak tanımlamış ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin 19'uncu maddesi uyarınca savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine Boğazları kapatmıştır. 1936 yılından beri Montrö Sözleşmesi’ni tarafsız bir şekilde ve titizlikle uygulayan Türkiye; Karadeniz’de gerilimin tırmanmasının önlenmesini teminen, bu savaş boyunca da değişmez kararlılığını ve ilkeli tutumunu muhafaza etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca, "Birleşik Krallık tarafından Ukrayna’ya hibe edilen mayın avlama gemilerinin, savaş devam ettiği müddetçe Türk Boğazlarından Karadeniz’e geçişlerine izin verilmeyeceği, ilgili müttefiklerimize bildirilmiştir" açıklaması yapıldı.