Dünya

İngiltere ile Yunanistan arasında tarihi eser krizi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Osmanlı döneminde İngiltere'ye götürülen tarihi eserleri ülkesine götürmek istemesi iki ülke arasında kriz yarattı.

Osmanlı döneminde İngiltere'ye götürülen Elgin Mermerleri, İngiltere ile Yunanistan arasında diplomatik kriz çıkardı. 

Euronews'in aktardığına göre, pazar günü İngiltere'ye üç günlük bir ziyarette bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ziyaret kapsamında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile salı günü görüşmeyi planlanlıyordu.

Ancak Miçotakis'in osmanlı döneminde İngiltere'ye götürülen Elgin Mermerleri'ni ülkesine götürmek istemesini söylemesi üzerine, Sunak'la yapacağı görüşme iptal edilerek Başbakan Yardımcısı Oliver Dowden ile görüşme teklif edildi. 

Krizin ardından Miçotakis, yaptığı yazılı açıklamada, "İngiltere Başbakanı'nın, programlanmış görüşmeyi saatler kala iptal etmesinden duyduğum rahatsızlığı dile getiriyorum" dedi.

Yunanistan ve İngiltere'nin tarihi dostluk bağına sahip olduğunu belirten Miçotakis, "Yunanistan'ın Elgin Mermerleri konusundaki görüşleri bellidir. İngiliz mevkidaşımla bunları ve Gazze, Ukrayna, iklim krizi, göç gibi uluslararası gündemdeki büyük sorunları konuşma fırsatım olmasını umardım. Görüşlerinin doğruluğuna ve adil olduğuna inanan kimse asla görüşlerin çatışmasından korkmaz" şeklinde konuştu.