İngiltere'de Yüksek Mahkemenin göçmenleri Ruanda’ya gönderme planını iptal etmesi iki ülke arasında gerilime neden oldu.

Euronews’in aktardığına göre, Göçmenlik Bakanı Robert Jenrick'in “yasa uygulanamaz" diyerek istifa etmesinin ardından, göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının "işe yarayacağını" belirten Sunak, Göçmenlik Bakanı'nın istifasına cevaben yazdığı mektupta "Mahkemeleri tamamen devre dışı bırakırsak, tüm planı çökertmiş oluruz" dedi.

Jenrick, hükümetin göçmenleri Manş Denizi üzerinden Britanya'ya getiren "tekneleri durdurma" taahhüdünde bulunduğunu ve "bu taahhüdü yerine getirmek için ne gerekiyorsa" yapması gerektiğini savundu.

NE OLMUŞTU?

İngiltere ve Ruanda Nisan 2022'de, Manş Denizi'ni geçen göçmenlerin Ruanda'ya gönderilmesi üzerine mutabakata varmıştı.

Geçtiğimiz ay İngiltere Yüksek Mahkemesi, Ruanda'nın mülteciler için güvenli bir ülke olmaması nedeniyle planın yasadışı olduğuna hükmetti.

Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü Yol kesen silahlı kişiler yolculara saldırdı: 23 ölü

Sunak, yüksek mahkemenin kararına katılmadığını ancak saygı duyduğunu söyledi.

Ardından İngiltere ve Ruanda, göçmenlere yönelik korumayı güçlendirmeyi taahhüt eden bir anlaşma imzaladı.

İçişleri Bakanı James Cleverly, yasanın uluslararası insan hakları kurallarını ihlal edebileceğini kabul etti ancak milletvekillerini yine de desteklemeye çağırdı.

Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, İngiltere'nin uluslararası hukuka bağlı kalmaması halinde ülkesinin anlaşmayı iptal edeceğini kaydetti.

Biruta yaptığı açıklamada "Hukukun üstünlüğü ortaklığımızın uluslararası hukukun en yüksek standartlarını karşılaması hem Ruanda hem de Birleşik Krallık için her zaman önemli olmuştur" dedi.