Daha önce hiç denenmemiş bir idam mahkûmu infaz yöntemi ilk kez kullanılacak.

58 yaşındaki uzun süreli mahkum Kenneth Smith, bir dizi başarısız infazın ardından yıllardır sıranın sonunda bekletiliyordu. Şimdi etik bir kabus olarak görülen bir yöntemle, nitrojen gazıyla ölümle yüzleşmeye hazırlanıyor.

Nitrojenin hayvanlar üzerindeki etkisini araştıran veterinerler, bırakın insanları, çoğu hayvan için bile uygun olmayan bir ötenazi biçimi olduğunu düşündüler.

Ancak ABD'li ve Avrupalı veteriner hekimlerin dehşete düşmesi, Alabama, ABD kurulunun 25 Ocak'ta uygulanacak olan test edilmemiş tekniği onaylamasını engellemedi.

Mart 1988'de Elizabeth Sennett'e karşı işlediği kiralık katil davasından hüküm giyen Smith, 2017'deki yeniden yargılamadan bu yana idam hücresinde tutuluyor ve hayatına son vermek için planlanan bir dizi prosedürden kurtulmuş durumda.

TERS HAÇ POZİSYONUNDA BIRAKILDI

Özellikle, Kasım 2022'de yapılan bir enjeksiyonda, infazcılar Smith'e ölümcül bir enjeksiyon yapmaya çalışmış ve başarısız olmuş, serum için sağlam bir yer bulamamışlardır. İddiaya göre doktorlar köprücük kemiğine serum takarken Smith ters haç pozisyonunda bırakıldı.

Daha önce planlanan infaz sırasında yaşamına son verememeleri, Alabama Yüksek Mahkemesi'nin veterinerlik uzmanları tarafından şiddetle kınanan nitrojen hipoksisi ölümünü onaylamasına yol açtı.

Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek

Amerikan Veteriner Hekimler Birliği "büyük hayvanlara bile bu şekilde ötenazi yapılırken sakinleştirici verilmesini tavsiye ederken, Alabama'nın nitrojenle boğma yöntemiyle infaz protokolünde infazdan önce insanların sakinleştirilmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır" açıklamasında bulundu.

İnfazın gerçekleşmesi halinde Smith'e bir maske takılacak ve vücuduna nitrojen pompalanacaktır. BM o zamandan beri bunu uluslararası insan hakları yasaları uyarınca işkence anlamına gelebilecek "yeni ve denenmemiş bir yöntem" olarak tanımladı.

The Guardian'ın haberine göre, uluslararası baskı, önerilen ceza ve nitrojen kullanımı konusunda görüş bildiren BM yüksek komiseri tarafından not edildi. Komiser, infaz şeklinin zalimce ve işkence olarak değerlendirilebileceğini iddia etti.

Alabama'daki ABD bölge mahkemesi temsilcisi Austin Huffaker, mahkumun test edilmemiş prosedürün kendisini "dayanılmaz zarar riski" altında bıraktığı iddiasına ikna olmadığını söyledi.

Editör: Duha Sena Oskay