Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Interpol tarafından siber suçlulara yönelik 34 ülkede eş zamanlı operasyon düzenlendi.

Son yılların siber suçlulara yönelik en büyük operasyonlarından birini gerçekleştirdiklerini açıklayan Interpol, salı günü yaptığı açıklamada, tam 34 farklı ülkede eş zamanlı gerçekleştirilen ve Haechi IV adı verilen operasyonda, 80 binden fazla şüpheli banka hesabı kapatıldığını,  3 bin 500 hackerın yakalandığını ve 300 milyon dolara el konulduğunu duyurdu.

Operasyonda yakalanan kişilerin ise genellikle yatırım dolandırıcılığı, işletme maillerini ele geçirme, e-ticaret sahtekârlığı gibi suçlar işledikleri belirtildi. Bir diğer popüler dolandırıcılık yöntemi ise kişilere atılan cinsellikle ilgili şantaj mailleri oldu. Ayrıca yapay zekâ ile kişilerin ses ve görüntülerinin taklit edildiği dolandırıcılıklar da epey yaygın oldu. Özellikle ses klonlama teknolojisinin çok kullanıldığı belirtildi.

Operasyona dair bilgi veren Interpol'ün Polis Servisleri Uygulayıcı Direktörü Stephen Kavanagh, "300 milyon doların ele geçirilmesi şok edici bir meblağı temsil ediyor ve günümüzde yaşanan uluslararası organize suçtaki patlayıcı büyümenin altında yatan teşviği gözler önüne seriyor. Bu büyük yasa dışı servet artışı, küresel güvenliğe ciddi bir tehdit ve dünya çapındaki ülkelerin ekonomik istikrârını zayıflatıyor" dedi.