ERDOĞAN-REİSİ GAZZE, IRAK, SURİYE'Yİ GÖRÜŞECEK

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 8'inci Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı'na katılmak üzere Türkiye'ye geliyor.

Ziyaretin gündeminde çok önemli başlıklar var. Edinilen bilgilere göre Gazze, Irak, Suriye, Güney Kafkasya ve Afganistan gibi bölgesel konular, Erdoğan'ın konuğu Reisi ile ele alacağı gündem maddeleri arasında.

TÜRKİYE'NİN İRAN'DAN TERÖRLE MÜCADELE BEKLENTİSİ

Türkiye'nin İran'dan somut beklentilerinden biri olarak terörle mücadelede somut işbirliği ön plana çıkıyor. Türkiye ve İran 560 kilometrelik uzun bir sınır paylaşıyor.

Bu bağlamda başta PKK ve terör örgütü PKK'nın İran kanadı PJAK olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı ortak mücadelenin etkin şekilde sürdürülmesi bekleniyor.

İki ülkenin İçişleri Bakanlıkları arasında diyalog mekanizmaları mevcut. Diplomatik kaynaklara göre, ortak bir anlayış olmasına rağmen Türkiye İran'dan ilave adımlar atmasını da bekliyor.

DOĞALGAZ TEDARİKİ VE ZENGEZUR KORİDORU GÜNDEMDE

Türkiye'nin önemli doğal gaz tedarikçilerinden İran'la enerji alanında konular da görüşmelerde ele alınacak. Zenzegur Koridoru dahil bölgede ulaştırma ve bağlantısallığı güçlendirecek ortak çabaların da gündeme gelmesi bekleniyor.

İRAN-TÜRKİYE ARASINDA 10 ANLAŞMA

Reisi'nin ziyareti kapsamında kültür, bilim, medya, içişleri, taşımacılık, ticaret ve ekonomi gibi alanlarda yaklaşık 10 anlaşmasının imzalanması planlanıyor.

DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 119 şüpheli yakalandı DEAŞ'a yönelik operasyonlarda 119 şüpheli yakalandı

Bunun yanı sıra iki ülkenin halen altı milyar dolar düzeyinde olan ticaret hacmi için 30 milyar dolar hedefi ortaya konuldu. Ayrıca Türkiye, İran halkı için en çok tercih edilen turizm destinasyonu.

Türkiye'nin verilerine göre, geçen yıl 2,3 milyon İranlı turist Türkiye'yi ziyaret ederken, Türkiye'den İran'a giden turist sayısı da 357 bindi.

İki ülke sınırında Gürbulak, Kapıköy ve Esendere sınır kapıları bulunuyor. İran ve Türkiye, 2 sınır kapısının açılması için çalışıyor. İran tarafının da onay vermesiyle Van'dan bu kapıların açılması söz konusu.