İsrail Savunma Kuvvetleri, sınırlarındaki Hamas teröristlerinin istilası üzerinde bir tür kontrol sağlamış görünüyor.

Sınırdaki 80 ihlalin büyük çoğunluğunun 48 saat içinde giderilmesinin ardından dikkatler rehinelerin kurtarılmasına ve İsrail içinde kalan teröristlerin durdurulmasına çevrildi. Ancak pek çok kişi için "ya olursa?" düşüncesi hala geçerli ve bu "ya olursa?" düşüncesi İsrail kuvvetlerinin dünyanın en iyi eğitilmiş kuvvetlerinden biri olduğu gerçeğine dayanıyor.

Ancak işler çok daha kötüye gitmiş olsaydı, İsrail'in elinde bir kozu var. Mossad olarak bilinen gizli servis teşkilatı dünyanın en zor ele geçirilen teşkilatlarından biridir. Ancak başarılı istihbarat gücünün yanında Hamas saldırılarını önceden bilmemesi de istihbarat zaffiyetleri konusunun konuşulmasını engelleyemedi.

Birçokları için Mossad'ın adı sadece Fauda gibi TV dizilerinde ya da Sir Ben Kingsley'in başrolünü oynadığı Operation Finale filminde duyulmuştur. Ancak gerçekte bu süper gizli teşkilat hakkında pek bir şey bilinmiyor... Ancak eski Mossad ajanları her şeyi anlattığında bildiklerimiz göz açıcı olmaktan çok daha fazlası.

Filistinli terörist Wadie Haddad, İsrailli havayolu şirketi El Al'ı da kapsayan birçok uçak kaçırma eyleminin planlanmasından ve gerçekleştirilmesinden sorumluydu. Uçak kaçırma eylemlerine olan düşkünlüğüyle o kadar ünlüydü ki çalıştığı örgüt olan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi onu örgütten kovdu.

Neo-Nazilerle ilişkisi olduğu bilinen Haddad, Haziran 1976'da 248 yolcunun rehin alındığı, ancak İsrail tarafından mucize eseri kurtarıldıktan sonra sadece bir kişinin öldüğü ve beş kişinin yaralandığı Entebbe uçak kaçırma olayının organizatörü olarak biliniyordu. Ancak aynı zamanda Rus KGB ajanı olduğu da iddia edilen Haddad, Mossad'ın adamın çikolata sevgisinden faydalanmasının ardından 1978 yılında İsrail tarafından öldürüldü.

İsrailli gazeteci Aaron Klein'ın 2006 tarihli Striking Back adlı kitabına göre Haddad, çok yavaş etki eden ve tespit edilemeyen bir zehirle kaplı bir kutu Belçika çikolatası yedikten sonra bayıltılmıştı. Ama sadece çikolatalar değil, zehir diş macununda da vardı.

Mossad bir şekilde evine girmeyi başardı ve normal diş macununu İsrail Biyolojik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen zararlı bir toksin içeren aynı görünümlü bir tüple değiştirdi. Bu da her çikolata yediğinde ya da dişlerini fırçaladığında az miktarda zehrin kan dolaşımına karışarak çok ama çok yavaş bir şekilde ölmesine neden olduğu anlamına geliyordu.

Çeşitli raporlar, hastanede geçirdiği son 10 gün boyunca acı içinde çığlık attığının duyulduğunu ve sonunda ölmeden önce sakinleştirildiğini iddia ediyor.

ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi ABD'deki anketler bir kez daha 'Harris' dedi


Filistinli teröristlerin İsrail'in 1972 Yaz Olimpiyatları ekibinden 12 kişiyi katlettiği Münih katliamı, son 50 yılın en ünlü terör saldırılarından biridir. Ancak Mossad'ın bu katliamdan sonra gerçekleştirdiği suikastlar daha az bilinmektedir.

Bunlardan biri, saldırıdan birkaç ay sonra Fransa'da Filistin Kurtuluş Örgütü'nü temsil eden Mahmoud Hamshari'nin öldürülmesiydi.

Editör: Duha Sena Oskay