İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Filistin'in işgaliyle ilgili sözlerinin Hamas'ı meşrulaştırdığı iddiasıyla tepki gösterdiği BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i bir kez daha istifaya çağırdı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre Erdan, “Genel Sekreterin dün söylediklerinden dolayı sözlerinden geri dönmemesi, özür bile dileyememesi BM'nin ayıbıdır. İstifa etmesi gerekir” dedi ve şöyle devam etti:

“Masumların öldürülmesinin herhangi bir ‘arka planla’ anlaşılamayacağını bilmeyen bir genel sekreter, genel sekreter olamaz."

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını haklı çıkardığı yönündeki suçlamaları reddetti.

İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti

GUTERRES NE DEMİŞTİ?

BM Genel Sekreteri Guterres dün, Gazze'deki sivillerin durumuna dikkat çekerek acil ateşkes çağrısı yapmıştı. Guterres, bir günde 700 kişinin hava saldırıları nedeniyle ölmesi ve hastanelerin yakıt sıkıntısı nedeniyle kapanmaya başlamasına atıfla, Gazze'deki bombardımanın ve ablukanın Filistin halkının toplu olarak cezalandırılması anlamına geldiğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurgulamıştı.

Hamas saldırılarının dehşet verici olduğunu ama durduk yere düzenlenmediğini vurgulayan Genel Sekreter, "Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz bırakıldı. Topraklarının sürekli olarak yerleşim yerleri tarafından yutulduğunu, ekonomilerinin tıkandığını, insanlarının yerinden edildiğini ve evlerinin yıkıldığını gördüler. İçinde bulundukları zor duruma siyasi bir çözüm bulma umutları yok oluyor" demişti.

İsrail'in BM Temsilcisi Erdan ise Guterres'in sözlerinin "terör ve cinayeti meşrulaştırdığını" iddia ederek Genel Sekreter'e istifa çağrısı yapmıştı. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen de, Guterres'le görüşmesini iptal etmiş, İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'e vize vermediklerini söyledi.