Dünya

İsrail'den 'salgın hastalık' tedbiri: Yakıt girişini kabul etti

İsrail, "salgın hastalıkların kendi topraklarına ulaşmaması" için Gazze Şeridi’ne yakıt girişini kabul etti.

İsrail, "salgın hastalıkların kendi topraklarına ulaşmaması" için Gazze Şeridi’ne yakıt girişine izin vereceğini açıkladı.

Sözcü'nün aktardığına göre İsrail hükümet kaynaklarından yapılan açıklamada, İsrail Savaş Kabinesi, ABD’nin talebi üzerine, Gazze Şeridi'nin güney bölgesine günlük iki yakıt tankeri girişine izin verilmesi yönündeki öneriyi kabul etti.

Yakıtın, Birleşmiş Milletler'in (BM) bölgedeki su ve sanitasyon altyapısını desteklemedeki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kullanılacağı belirtilen açıklamada, "Tankerler, Hamas’a ulaşmamak şartıyla, BM üzerinden Refah Sınır Kapısı’ndan Gazze Şeridi’nin güneyindeki sivil halka ulaştırılacak" denildi.

AMAÇ: SALGININ İSRAİL'E YAYILMASINI ÖNLEMEK

Yakıt girişinin onaylanmasının asıl nedeninin Gazze Şeridi'ndeki muhtemel salgın hastalıkların, bölgeyi işgal eden "İsrail askerlerine zarar vermesini ve İsrail içine yayılmasını önlemek" olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu adım, diğer şeylerin yanı sıra bölge geneline yayılabilecek, Gazze Şeridi sakinlerine ve (İsrail ordusu) güçlerimize zarar verebilecek ve hatta İsrail içinde bile yayılabilecek hastalık salgınlarını önlemek amacıyla, su ve sanitasyon sistemlerini asgari düzeyde desteklemeyi amaçlıyor."

NE OLMUŞTU?

BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) dün, Gazze Şeridi'nin güneyinde yakıt bittiği için yaşanan su krizinin ölümcül ishal vakalarına neden olduğunu bildirmişti.

UNRWA'dan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'nin güneyindeki 3 şehirde, 76 su kuyusu, 2 ana içme suyu tesisi ve 15 kanalizasyon pompa istasyonunun faaliyetinin durduğu, yakıt bittiği için yaşanan bu durumun yüz binlerce kişiyi etkilediğine dikkat çekilmişti.

Açıklamada, tüm kanalizasyon pompalarının yakıtı bittiği için Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin sokaklarına kanalizasyon sularının aktığı bildirilmişti.