İstanbul’da barajlardaki doluluk oranının azalan yağışlar nedeniyle her geçen gün düştüğü kaydedildi.

Milliyet'in aktardığı üzere, İstanbul'daki Darlık, Ömerli ve Terkos Barajları’nın dışında kalan tüm barajların su seviyesinin yüzde 5’in altında olduğu, Istırancalar, Kazandere ve Elmalı barajlarında ise su seviyesinin yüzde 1’in bile altında olduğu tespit edildi.

Harris: Bu savaş bitmek zorunda Harris: Bu savaş bitmek zorunda

Barajlardaki su probleminde İstanbul’un en riskli bölgesinin Avrupa Yakası olduğunu vurgulayan Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız şu uyarılarda bulundu: 

"Son iki yıldır Trakya bölgesinde yaşanan bölgesel kuraklık bu koşulları yarattı. Eylül ve ekim aylarında yağışlar yine ortalamanın altında. Meteoroloji ve iklim değişikliği uzmanları önümüzdeki dönemde de kuraklığın süreceğini açıklıyorlar. Kasım ayı sonunda Avrupa yakasının tümüne su temin edilemeyebilir. Bu durumda İstanbul’un Avrupa yakasının su sorunu kronik bir boyut kazanır ve seneye de yansır. Su bitince yönetilecek bir şey kalmaz. Bu nedenle su yönetiminde yağışları beklemek yerine su talebinin yönetilmesi önlemleri alınmalı. Riskin ortaya çıktığı dönemden itibaren Acil Su Talebi Yönetimi Planı uygulanarak risk azaltılabilirdi. Şimdi ise çözüm gelmesi beklenen yağışların belirsizliğine kalmış durumda. Bugünkü durumun krize dönüşmemesi için acilen radikal tedbirlerle İstanbul’da aşırı su kullanımının kontrol altına alınması için daha etkili bir stratejisi uygulanmalıdır."