Türk akademisyenler, Akdeniz Bölgesi‘nde muz alanlarındaki çalışmaları sırasında dünyada istilacı olarak kabul edilen yabancı bitki türü keşfetti.

Tarım ve Orman Bakanlığı‘na bağlı Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü‘nde görevli araştırmacılar ile birlikte yürütülen projeyi  Düzce Üniversitesi‘nden Dr. Hilmi Torun ve Dr. Mine Özkil, DÜ Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Aksoy, Hatay Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Üremiş ile Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uludağ yürüttü. Çalışmada dünyada istilacı tür olarak kabul edilen ve Türkiye florası için yeni bir kayıt olan ‘Cardamine occulta Hornem‘ türü tespit edildi.

UZUN SÜREDİR YAYGIN

Üreticilerle yapılan görüşmelerde, söz konusu türün Akdeniz Bölgesi’ndeki kapalı muz üretim seralarında uzun bir süredir yaygın bir şekilde bulunduğu, ancak muz üreticilerinin bu bitki türüyle kolayca mücadele edebildiği ortaya çıktı.

Türkiye'nin en zengin ili belli oldu: Büyük şehirler sıralamada geride kaldı Türkiye'nin en zengin ili belli oldu: Büyük şehirler sıralamada geride kaldı

Teşhis için toplanan örnekler, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Herbaryumu (DUOF) Küratörü Prof. Dr. Necmi Aksoy‘a gönderildi.

Yapılan teşhis çalışmaları sonucunda söz konusu türün, Asya kıtasına özgü ve Türkiye florasında daha önce kaydedilmemiş olan “Cardamine occulta Hornem” (Brassicaceae, Asya teresi) olduğu belirlendi.

DUOF Herbaryumu’nda kayıt altına alınan bu örneklere göre bitkinin betimi ve morfolojik karakterlerinin fotoğraflanması gerçekleştirildi.

Yeni keşfedilen istilacı türün Asya kıtasına özgü olan, Türkiye florasında ise kaydı olmayan “Cardamine occulta Hornem”

İSTİLACI TÜR

Doğal yaşam alanlarının dışından gelip yerel ekosistemlere yerleşen; yerleştikleri ekosistemlere, buradaki yerel habitata, bitki ve hayvan çeşitliliğine zarar veren organizma türüne “istilacı tür” deniliyor.

İklim değişikliğinin etkisiyle yaşam alanları bozulan türler, son yıllarda sık sık yer değiştiriyor. Bu durum, yeni ulaştıkları bölgelerde var olan endemik türlerin yok olmasıyla sonuçlanıyor.

Türkiye’nin özellikle denizlerinde balon balığı, aslan balığı, endemik olmayan denizanası gibi türler, denizlerin ısınması nedeniyle Kızıldeniz’i geçerek, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz‘e ulaşıyor.

Editör: Duha Sena Oskay