Roma'da "İtalya-Afrika: Ortak Büyüme İçin Bir Köprü" ismiyle bugün ilk kez düzenlenecek zirvenin açılışı, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın dün akşam saatlerinde cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'de konuk liderler onuruna verdiği yemekle yapıldı.

İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti

Mattarella, burada yaptığı konuşmada İtalya-Afrika Zirvesi'ndeki amaçlarına ilişkin, "Niyetimiz ve umudumuz, son yıllarda İtalya ile Afrika arasında bakanlar düzeyindeki konferanslarla başlayan yoğun diyaloğun ardından Afrika kıtası ile ülkemiz arasında daha güçlü ve daha yapılandırılmış bir ilişki oluşturabilmektir." dedi.

Mattarella, ortak sınamalarla karşı karşıya olduklarını belirterek, Afrika ve Avrupa'nın barışı ve insanlığın kaderini savunmak için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Bir Afrika atasözüne atıf yapan Mattarella, "Hızlı gitmek istiyorsanız yalnız gidin. Uzağa gitmek istiyorsanız birlikte gidin. Eğer bizim yolumuz, Afrika'da, Avrupa'da ve dünyada refah ve barış hedeflerine ulaşmayı amaçlayan ortak bir yol olacaksa, kendi iradelerimizi ortaklaşa hayata geçirmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mattarella, İtalya, Avrupa ve Afrika arasındaki muhtemel işbirliklerinin kapsamının geniş olduğunu dile getirdi.

Mattarella, İtalya'nın G7 Dönem Başkanlığı bağlamında da Afrika'ya yönelik mali taahhüdün sürdürülmesinden başlayarak kendi katkısını sunmaya ve üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

"Afrika ülkelerinin sesinin, uluslararası platformlarda giderek daha fazla yer bulması gerekiyor" diyen Mattarella, Afrika Birliği'nin (AfB) G20'ye daimi üye olmasının bu konuda önemli bir kilometre taşı olduğunu ifade etti.

Başkent Roma’daki Senato binasında sabah saatlerinde başlayacak zirvede, İtalya-Afrika ilişkilerinin yanı sıra İtalya, AB, AfB, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları ile Afrika ülkeleri arasındaki farklı konuların da ele alınması bekleniyor.

Zirvede, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin, ülkesinin, Afrika'ya yönelik enerji başta olmak üzere bazı kalkınma hamlelerini içeren ve adını 1962’de bir uçak kazasında ölen İtalyan iş insanı Enrico Mattei'den alan "Mattei Planı"nın detaylarını konuk liderlerle paylaşması öngörülüyor.

Zirvenin akşam saatlerinde yayınlanacak ortak bildiriyle son bulması bekleniyor.

Kaynak: AA