Bilim insanları tarafından Hawaii'deki James Clerk Maxwell Teleskobu tarafından keşfedilen Aztecc7 isimli galaksi, daha sonra NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu ile bakıldığında kaybolmuştu.

MIT'den devrim niteliğinde cihaz: Oksijenden su üretiyor MIT'den devrim niteliğinde cihaz: Oksijenden su üretiyor

Kayıp galaksi James Webb Uzay Teleskobu tarafından tekrar bulundu. Ortaya çıkan antik evrende yıldız oluşturan bir galaksi olan Aztecc7, bir toz bulutu içinde gizlendiğinden, faaliyetlerinin gözlemlemenin zor olduğu ifade edildi.

University of Texas at Austin'de görev yapan bilim insanı Jed McKinney, galaksinin yeniden keşfinin oyun kurallarını değiştireceği ve Webb'in uzun zaman önce varlığı tespit edilmiş pek çok başka şey bulacağını söyleyerek şöyle devam etti:

“Bu yoğun toz örtüsüne sahip, gizli gökada popülasyonunun optik ve kızılötesi özelliklerini ilk kez inceleyebiliriz. Webb yalnızca evrenin en uzak noktalarına bakmakla kalmıyor, aynı zamanda en kalın tozlu perdeleri bile delebiliyor.”

Araştırmacılar, JWST görüntülerinin galaksiyi Büyük Patlama'dan yaklaşık 900 milyon yıl sonra yakaladığını tahmin ediyor. Aztecc71 gibi galaksilerin bir zamanlar erken evrende nadir olduğu varsayılmaktaydı ancak The Astrophysical Journal'da yayınlanan bulguya ilişkin yeni bir makaleye göre bu keşif, bu tarz galaksilerin beklenenden 3 ila 10 kat daha yaygın olabileceğini gösteriyor.

Galaksinin JWST görüntüsünün kirli, küçük bir damla gibi göründüğünü söyleyen McKinney, "En yeni teleskopumuzdan alınan en hassas görüntülerde bu kadar devasa bir şeyin bile zorlukla görülebilmesi gerçeği benim için çok heyecan verici. Potansiyel olarak bu bize, bizden gizlenen bir galaksi popülasyonunun mevcut olduğunu söylüyor. Webb'in Aztecc71'i bulmadaki başarısının anahtarı, insan gözüyle görülemeyen bir ışık türü olan kızılötesi görüşüydü. NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'nın ortak çalışması olan JWST, evrendeki en eski ve en sönük ışıklardan bazılarını gözlemliyor. Yaklaşık 1 milyon mil uzakta Güneş'in etrafında dönen güçlü teleskop, ilk yıldızların ve galaksilerin çoğunun doğduğu Büyük Patlama'dan 300 milyon yıldan daha kısa bir süreyi inceleyecek" dedi.