Bilim insanları, yapay zekânın kanserin derecesini ve agresifliğini daha isabetli belirlediğini gözlemledi.

MIT'den devrim niteliğinde cihaz: Oksijenden su üretiyor MIT'den devrim niteliğinde cihaz: Oksijenden su üretiyor

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Londra’daki Royal Marsden Hastanesi ve Kanser Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, bu yöntemle tedavi kalitesinin artırılabileceğini ve her yıl binlerce kişinin faydalanabileceğini ifade etti.

Royal Marsden Hastanesi’nden radyoloji uzmanı ve Kanser Araştırma Enstitüsü’nde kişiselleştirilmiş onkoloji görüntüleme profesörü Christina Messiou, "Bu gelişmiş teknolojinin sağladığı olanaktan çok etkilendik. Daha hızlı tanı ve daha uygun kişiselleştirilmiş tedavilerle hastaların daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlayabilir" dedi.

89 HASTAYA KESİN TEŞHİS KOYDU

Tıp dergisi Lancet Onkoloji’de yayınlanan araştırmada, karın bölgesinin arkasında oluşan ve seyrek rastlanan bir kanser türü olan retroperitoneal sarkomlu 170 hastanın görüntülerinde, gözle algılanamayan işaretleri bulmak için radyomiks adlı bir teknik kullanıldı.

Yapay zeka algoritması, bu görüntülerden elde edilen verilerle ABD ve Avrupa’daki diğer 89 hastanın görüntülerinde hastalığın saldırganlık seviyesini, kanserli dokunun bir mikroskop altında incelendiği biyopsi işleminden çok daha kesin bir şekilde belirledi.

Prof. Messiou, bu teknolojinin dünya genelinde kullanılmasıyla, yüksek riskli hastalara özel tedaviler sunulabileceğini, düşük riskli hastalara da gereksiz tedavilerden korunabileceğini dile getirdi.