Avustralya'daki Queensland Mental Sağlık Araştırma Merkezi'nden araştırma ekibi, kedi sahibi olan bireylerin şizofreni olma ihtimanin iki kart arttığını ortaya çıkardı.

11 farklı ülkede, ABD ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere 44 yıl boyunca yayımlanan 17 çalışmanın kapsamlı bir analizine dayanan araştırma sonuçları, Schizophrenia Bulletin dergisinde yayımlandı.

Kedi sahipliliği ile şizofreni ile ilişkilendirilmiş bozukluklar arasındaki bağlantının daha iyi anlaşılabilmesi için daha fazla yüksek kaliteli çalışmanın yapılmasının gerektiğini belirten araştırmacılar, bu bulguların kesin bir yargıya varılmasından önce daha fazla araştırması gerektiğini söyledi.

İLK 1995'DE ORTAYA ATILDI

Kedi sahipliliği ile şizofreni riski arasındaki bağlantı fikri ilk olarak 1995 yılında önerildi. 1995 yılında yapılan çalışamada, genellikle kedilerle ilişkilendirilen Toxoplasma gondii adlı bir parazitle maruziyet arasında olası bir bağlantı olduğunu kaydedildi.

TOXOPLASMA GONDİİ NEDİR?

Toxoplasma gondii, bir kişinin vücuduna genellikle bir kedinin ısırığı, vücut sıvıları veya dışkısı aracılığıyla girebilen bir parazittir. ABD'de 40 milyon kişinin bu parazitle enfekte olabileceği tahmin edilmekte olup genellikle semptomsuzdur. Ancak parazit, merkezi sinir sistemine sızabilir ve nörotransmitterleri etkileyebilir. Önceki çalışmalar, T. gondii'nin kişilik değişiklikleri, psikotik semptomların ortaya çıkması ve şizofreni de dahil olmak üzere bazı nörolojik bozukluklarla ilişkilendirildiğini göstermişti.

Türkiye'nin en zengin ili belli oldu: Büyük şehirler sıralamada geride kaldı Türkiye'nin en zengin ili belli oldu: Büyük şehirler sıralamada geride kaldı

ŞİZOFRENİ NEDİR?

Şizofreni genetik bir karmaşık zihinsel hastalıktır ve genellikle ailelerde görülür. İnsanların genç yetişkinliklerinin sonlarına veya erken yetişkinliklerine kadar ortaya çıkan hastalık, sesler duyma, düşünce bozukluğu ve diğer insanlarla ilişki kurmada zorluklar gibi rahatsız edici belirtilere neden olabilir. Şizofreni, dünya genelinde yaklaşık her 300 kişiden birini etkilediği tahmin edilmekte olup dünya genelinde 24 milyon kişiyi etkileyebilir.