Fransa Parlamentosu’nun istihbarat komitesi tarafından kaleme alınan bir raporda Rusya ve Çin ile birlikte Türkiye’nin ülke topraklarında en fazla dış müdahalede bulunan ülkelerin başında geldiği iddia edildi.

Euronews'in aktardığına göre, Raporda, ABD’de yabancı casusluk faaliyetlerine karşı yürürlükte olan yasalara atıfta bulunularak, Fransa’nın yasal mevzuatta değişikliklere gitmesi istendi.

Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek

Raporda, algoritma ağırlıklı gözetim faaliyetlerine ağırlık verilmesi ve gerekirse hedefteki yabancı tehdit unsurlarının mal varlıklarının da dondurulması da içinde olmak üzere etkili önlemler alınması istendi.

Raporda ayrıca, Fransa'ya yönelik dış müdahalenin, "değişken, her yerde mevcut ve kalıcı" bir tehdit haline geldiği uyarısı yapılarak, özellikle siber güç kullanan Rusya ve Çin gibi ülkelerin manipülasyon operasyonlarına öncülük ettiği belirtildi.

TÜRKİYE FRANSA'DAKİ İSLAM'I ETKİLİYOR

Raporda, Ankara'daki iktidarın Fransa’daki Türk diasporasını kontrol edip, onlar sayesinde özellikle “düşman olarak gördüğü Ermeni ve Kürtlere yönelik” gücünü kullanma eğiliminde olduğu ileri sürüldü. 

Ayrıca, Türkiye’deki iktidarın siyasi bir ideolojiyi teşvik etmek için güçlü bir araç olarak dinden faydalandığı iddia edilerek, bu bağlamda, Fransa'daki ibadethanelerin finansmanı ve daha önce izin verilen Fransız camilerine imam görevlendirilmesinin "Türkiye'nin Fransa'da İslam'ı etkilemesine olanak tanıdığı" ifade edildi.