Dünya

Koalisyon ülkelerine tehdit: Füzelerimizin hedefi olacaklar

Yemen’deki Husi Hareketi, ABD öncülüğünde Kızıldeniz’e askeri güç aktarımı yapacak olan ülkeleri hedef alacaklarını duyurdu.

Yemenli Husiler, Kızıldeniz’de seyrüsefer özgürlüğünü sağlamak amacıyla ABD öncülüğünde oluşturulan uluslararası koalisyona katılan ülkeleri hedef alacak.

Alınan kararı Husilerin siyasi konsey üyesi Muhammed Ali el-Husi duyurdu. El-Husi konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona katılan herhangi bir ülkenin denizler üzerinde güvenliği olmayacak, füzelerimizin hedefi olacaklar” dedi.

Gazze Şeridi’nde Filistin-İsrail çatışmalarının artmasından sonra Husi isyancılar, İsrail’e yönelik saldırılarını çoğaltacaklarını ve İsrail’e ait gemilerin Kızıldeniz’de güvenli şekilde seyrüsefer gerçekleştiremeyeceğini duyurmuştu.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Kasım 2023 tarihinden bu yana Husilerin Kızıldeniz’de 20’den fazla gemiye saldırdığını tahmin ediyor.

NE OLMUŞTU?

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin aralarında İngiltere, Kanada, Fransa ve İtalya’nın da olduğu bir dizi ülkenin katılımıyla bölgedeki ticari gemileri koruma göreviyle koalisyon gücü oluşturduklarını duyurmuştu.

Austin, Husi saldırılarına işaret ederek “Bu kolektif bir aksiyon gerektiren uluslararası bir meydan okuma” ifadelerini kullanmıştı.