Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü Bakan Fidan, İranlı mevkidaşı Arakçi ile görüştü

Kuzey Kore, Güney Kore’nin kısmi askıya aldığı anlaşmaya bir daha asla uymayacağını açıkladı.

Kuzey Kore'nin uzaya askeri uydu göndermesinin ardından Güney Kore, 2018 tarihli gerilimi düşürme anlaşmasını kısmen askıya alıp sınırda keşif uçuşlarına yeniden başladığını duyurmuştu. 

Kuzey Kore ise buna karşılık, anlaşmayı tamamen askıya alma kararını verdiğini söyleyerek, sınıra kuvvet ve teçhizat göndereceğini açıkladı.

Kuzey Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bundan sonra ordumuz 19 Eylül Kuzey-Güney Askeri Anlaşması'na bir daha asla bağlı kalmayacak" denilerek, kara, deniz ve hava dahil tüm alanlarda askeri çatışmaların önlenmesi için alınan tüm tedbirlerin geri çekileceği ve askeri sınır hattı bölgesine daha güçlü silahlı kuvvetler ve yeni tip askeri donanım konuşlandırılacağı duyuruldu.

Güney'i, Kapsamlı Askeri Anlaşma (CMA) olarak bilinen 2018 tarihli anlaşmayı iptal etmekle suçlayan Kuzey Kore, iki Kore arasında "geri dönülemez çatışma çıkması durumunda Seul'ün tamamen sorumlu tutulacağını" söyledi. Bakanlık ayrıca, Güney Kore'nin "mevcut durumu kontrol edilemez bir aşamaya getiren sorumsuz ve ciddi siyasi-askeri provokasyonlarının bedelini ağır şekilde ödemesi gerektiğini" ifade etti.