Manchester, Liverpool, Preston ve Burnley gibi kentleri kısmen ya da tamamen içine Lancaster Dükalığı'nda, vasiyet ya da varis bırakmadan ölenlerin mallarının Lancaster Dükü'ne ait hazineye aktarıldığı belirlendi.

Lancaster Dükü olan İngiltere kral ve kraliçelerine önemli gelir getiren bu feodal dönemden kalma uygulamaya göre hazineye aktarılan mallar daha sonra bölgenin gelişmesi için çalışan vakıflara bağışlanıyor.

Ancak son 10 yıldır dükalıkta toplanan yaklaşık 61 milyon sterlin (yaklaşık 2,2 milyar lira) değerindeki miras mallarının yalnızca yüzde 15'inin hayır kurumlarına verildiği, geri kalanının ise Lancaster Dükü'ne ait hazineye aktarıldığı tespit edildi.

Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek

Lancaster Dükalığı, söz konusu 61 milyon sterlini bugün konaklama, müze, konut ya da turistik tesis olarak kullanılan, gelir getiren yapıların restorasyonu için kullandığı söyleyerek, gelir getiren yapıların restorasyonunun kamuya fayda sağladığı için yapıldığını iddia etti.

Öte yandan, konuya ilişkin düzenlemeleri yapan SA9 isimli kararnameye göre bu yapıların kamu kaynaklarıyla restorasyonunda sınırlar bulunuyor. Restorasyonlarda kararnamenin öngördüğü sınırların dışına çıkılırken kararnamede ölenlerden kalan mirasın kullanımına ilişkin net bir açıklama da bulunmuyor.

İngiltere'de kraliyetin gelir kaynakları arasında Lancaster Dükalığı dışında Cornwall Dükalığı da bulunken, Cornwall Dükalığının geliri de, tahtın varisi Galler Prensi'nin hazinesine aktarılıyor.

Kaynak: AA