Dünya

Kritik iddia: Wagner, Lübnan'da ortaya çıktı

Rusya'nın paralı askerlerden oluşan Wagner grubunun İsrail-Hamas çatışmalarına katılacağı ve Hizbullah'a hava savunma desteği sağlayacağı öne sürüldü. Uzmanlara göre, SA-22 Greyhound adlı hava sisteminin Hizbullah'a sağlanması, gruba İsrail'e karşı büyük bir avantaj sağlayabilir.

ABD merkezli The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, İsrail-Hamas çatışması, Rusya'nın paramiliter gücü Wagner grubunun Hizbullah'a yüksek teknolojili hava savunma desteği sağlamak istediğini açıklamasıyla yeni bir cephede de devam edecek.

İki ABD'li yetkili Wall Street Journal'a Wagner'in İran destekli Hizbullah örgütüne Rus SA-22 Greyhound sistemini gönderme niyetinde olduğunu doğruladı. Bu sistem karadan havaya füzeler ve uçakları engellemek için kullanılan uçaksavar toplarında oluşuyor.

Greyhound uçaksavar sistemi ya da Rusya'nın Pantsir-S1 olarak adlandırdığı sistemin Hizbullah'a İsrail uçaklarını, seyir füzelerini ve hassas mühimmatlarını püskürtmek için gelişmiş yetenekler kazandırması bekleniyor.

Uçaksavar sisteminin Wagner tarafından Hizbullah’a teslim edilip edilmediği ise henüz belirsiz. 

Wagner grubu Haziran ayında Rus lider Vladimir Putin'e karşı başarısız bir isyan başlatmıştı. Wagner grubu, daha önce bir uçak kazasında ölen Yevgeny Prigozhin tarafından yönetiliyordu. 

RUS SA-22 GREYHOUND SİSTEMİ NEDİR?

Bir füze rampası, radar aracı ve komuta merkezinden oluşan SA-22 Greyhound, hem insanlı hem de insansız uçakların yanı sıra belirli füze türlerine karşı nokta hava savunması sağlamak üzere tasarlandı.

Uzmanlara göre, bu sistemin istemin konuşlandırılması bölgesel çatışmalar bağlamında, Hizbullah'a İsrail'e karşı avantaj sağlayabilir.

Bu yüksek teknoloji ürünü sistem, modern savaş dinamiklerini önemli ölçüde etkileme potansiyeline sahip  ve ona sahip olan grupların ya da ulusların hava savunma kabiliyetlerini artırıyor.