2022 yılı Ağustos ayında Küba'yı vuran Ian Kasırgası, ülkenin başkenti Havana ve Batı yakasında bir çok şehirde yaşanan elektrik kesintisi ve yangınlar sonrasında Küba'daki hastane ekipmanları büyük zarar görmüş, TİKA Meksika Ofisi tarafından kasırga sonrasında bölgede yapılan ziyarette Küba makamlarıyla Küba ve Türkiye sağlık iş birliği miktarının gerçekleştirilmesine karar verilmişti.

İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti

Bu kapsamda gerçekleştirilen programın ilk aşamasında, yoğun bakım küvözleri, akciğer ventilatörleri, transfer inkübatörleri, monitör ve infüzyon pompalarından oluşan ileri teknoloji medikal ekipmanlar 2023 yılı Kasım ayında Eusebio Hernandez Çocuk Hastanesi'ndeki yenidoğan servisine düzenlenen törenle teslim edildi.

Küba Sağlık Bakanlığı da Küba ve Türkiye sağlık iş birliği bölmesi kalıcı bir eseri olarak Cumhuriyetin 100. yılında doğum hizmetine “Türkiye” adını verdi.

Programın ikinci aşamasında, TİKA tarafından Küba’nın en büyük çocuk hastanesi olan Havana Eusebio Hernandez Çocuk Hastanesi’nde görev yapan 75 uzman doktor ve doktora yönelik Yenidoğan Canlandırma Eğitimi verildi. Bu kapsamda gerçekleştirilen projede, Türkiye’de alanının öncüsü olan Prof. Dr. Hanifi Soylu, Prof. Dr. İstemi Han Çelik ve Doç. Dr. Murat Konak Kübalı doktorlara 7 gün boyunca guncel yenidoğan canlandırma programı egitimi vermek üzere TİKA tarafından Küba’da görevlendirildi.

Bu eğitimin teorik ve pratik olarak iki uygulaması uygulandı. Eğitim kapsamındaki tüm basılı ve elektronik eğitim materyalleri ile pratikte kullanılan 3 özel üretim simülasyonu, bebek ve son teknolojik cihazlar da TİKA tarafından Küba Sağlık Bakanlığı'na sunuldu.

Hastanede Küba ve Türkiye sağlık işbirliği programı kapsamında düzenlenen törene Küba Sağlık Bakan Yardımcısı Reynol Garcia, T.C. Havana Büyükelçisi Vehbi Esgel Etensel ve TİKA Meksika Ofisi Koordinatörü Fatih Abdi Çetin katılım sağladı. Bakan Yrd. Garcia, konuşmasında Türkiye ve TİKA’ya en zor zamanlarda Küba’nın yanında olduğu için teşekkürlerini ifade etti.