Pastifik’te küçücük bir ada ülkesi olan Tokelau, .tk uzantısı ile dünyanın siber suç merkezi haline geldi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba alarmı İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba alarmı

2000’de faksın dünyada en son ulaştığı yer olan Tokelau, faksın bağlanmasından sadece üç yıl sonra Amsterdam'dan Joost Zuurbier adında bir internet girişimcisinden bir faks aldı. Zuurbier, Tokelau'nun internet ülke kodu olan .tk uzantısını yönetmek istiyordu. Tokelau'nun tek telekom operatörü olan Teletok'un genel müdürü olan Aukusitino Vitale ise, "Gelen teklifle .tk'yı keşfettik" dedi. Vitale ayrıca, Zuurbier'in "Tokelau'ya belli bir miktar para ödeyeceğini ve Tokelau'nun alan adını kendi kullanımı için izin vereceğini" söylediğini belirtti.

Takip eden yıllarda, beklenmedik bir internet devi haline gelen Tokelau, .tk 25 milyon gibi şaşırtıcı bir kullanıcıya sahip oldu. Ancak Tokelau'dan bu alan adına kayıtlı sadece bir web sitesi vardı. .tk alan adını kullanan diğerlerinin neredeyse tamamı spam gönderenler, kimlik avcıları ve siber suçlulardı.

.tk adresleri ücretsiz olarak sunulduğu için Tokelau, internet kullanıcılarına karşı silah olarak kullanılabilecek hiç bitmeyen bir alan adı kaynağı sağlayarak kısa sürede karanlık yeraltı dünyasının farkında olmadan ev sahibi haline geldi. Dolandırıcılar, şifreleri ve ödeme bilgilerini toplamaktan pop-up reklamlar göstermeye veya kötü amaçlı yazılım dağıtmaya kadar her şeyi yapmak için .tk web sitelerini kullanmaya başladı.

2003'DE İNTERNETLE TANIŞTI

Temmuz 2023'te istifa etmeden önce on yıl boyunca Teletok'un başkanlığını yapan Tealofi Enosa, "Tokelau'nun yerel altyapıyı yönetmeye veya inşa etmeye çalışması kolay olmazdı. En iyi düzenleme, dışarıdan başka birinin bunu yönetmesi, ticaretini yapması ve bundan para kazanmasıdır" demiş ve Amsterdamlı iş adamı Zuurbier'in de yapmak istediği de tam olarak buydu.

Tokelau ve Zuurbier'den temsilciler 2001 yılında Hawaii'de bir araya geldi ve bir anlaşma kalem kâğıda döküldü. İnsanlar ücretsiz web sitesi oluşturma fırsatından yararlandıkça .tk alan adları hızla çoğalmaya başladı.

Gece yarısı elektrikleri kesilen Tokelau'nun iletişimde kalabilmesi için güvenilir bir internet bağlantısına ihtiyacı vardı. Zuurbier 2003 yılında eBay'den 50 dolara satın aldığı internet sunucularını kurmak için Samoa'dan Tokelau'ya 36 saatlik yorucu bir tekne yolculuğu yaptı. Tokelau'nun dört mezrasından herkesin ücretsiz olarak kullanabileceği internet kafeler kuruldu. Yeni Zelanda'daki binlerce Tokelau'lu ilk kez kolayca bağlantı kurabildi. Tk'ya ilk kayıt olanların çoğu, düşünceleri ve tatilleri hakkında blog yazmak isteyen tamamen zararsız bireylerin yanı sıra oyun toplulukları ve küçük işletmelerdi.

İŞLER ÇIĞIRINDAN ÇIKMAYA BAŞLADI

Vitale'nin bir şeylerin fena halde yanlış gittiğini anlaması 2000'lerin sonunu buldu. Zuurbier'in Tokelau'ya yüz binlerce dolar değerindeki planlanmış ödemelerini geciktirmeye başladığı görüldü. Bu arada Vitale, "internet topluluğunun" ilgili üyelerinden şikayetler almaya başlamıştı. O ve meslektaşları, suçluların ve diğer şüpheli kişilerin ücretsiz alan adları kaydetmenin getirebileceği faydaların farkına varmaya başladığını görmüştü. 

Teknisyenlerin Vitale'ye .tk alan adlarındaki spam, kötü amaçlı yazılım ve kimlik avı hakkında şikayette bulunmasıyla başlayan süreç, Tokelau'yu denetlemekle görevli Yeni Zelandalı yöneticinin .tk kullanıcılarının kim olduğunun farkında olup olmadığını sormasıyla daha endişe verici şikayetlere dönüştü. .tk web sitelerinin pornografi için kullanıldığına dair iddialar ortaya çıktı. Araştırmacılar cihatçıların ve Ku Klux Klan'ın aşırıcılığı teşvik etmek için .tk web sitelerini kaydettirdiğini tespit etmişti. Çin devleti destekli bilgisayar korsanlarının .tk web sitelerini casusluk kampanyaları için kullandıkları tespit edildi.

Zuurbier'in endişeli e-postalara yanıt vermemesi üzerine Vitale onun fişini çekmek için harekete geçti. Yeni Zelanda'nın alan adını yöneten Internet NZ ile Tokelau'nun bu anlaşmadan nasıl sıyrılabileceği konusunda müzakerelere başladı.

Halefi Enosa, ilişkiyi yeni bir zemine oturtmaya çalıştı ve .tk'yı temizleyeceği anlayışıyla Zuurbier ile yeni anlaşmalar imzaladı. Ancak bu hiçbir zaman gerçekleşmedi. Enosa'nın 2023 yazında Teletok'ta genel müdür olarak yaptığı son işlerden biri, Tokelau'nun kendisini anlaşmadan kesin olarak nasıl kurtarabileceği konusunda Internet NZ ile müzakereleri yeniden başlatmak oldu.