ABD’li şirket Natixis Investment, "Küresel Emeklilik Endeksi" raporunu yayımladı.

Sağlık, yaşam kalitesi, maddi refah ve emeklilerin gelirlerinin dikkate alındığı araştırmaya göre, Türkiye’deki emekliler gelir açısından dünya sonuncusu olurken, yaşam kalitesi bakımından sadece Hindistan’ı geçerek 44 ülke arasında sondan ikinci oldu.

Brezilya’daki emekliler, yüzde 36 ile Türk emekliler ile beraber sondan ikinciliği paylaşırken, Meksika ve Kolombiya da ‘emeklilikte en yaşanılmaz ülkeler’ arasına girdi.

Endekste en yüksek puanları yüzde 83 ile Norveç, yüzde 82 ile İsviçre ve yüzde 81 ile İrlanda aldı. Listenin zirvesinde yer alan bir Norveçli emeklinin yaşam kalitesi yüzde 87, İsviçrelinin yüzde 86 olarak hesaplandı.

Bakanlık: Kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesi mevzuata aykırı Bakanlık: Kira bedelinin altın cinsinden belirlenmesi mevzuata aykırı

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ EN BÜYÜK ETKEN OLDU

Raporda ayrıca, Türkiye’deki emeklilerin yaşam kalitesinin Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildikten sonra ne kadar gerilediği de ortaya çıktı.

Türkiye, 2017 ve 2018 yılı raporlarında emekliler için ‘yaşanılabilecek’ ülkeler arasında yer alıyordu. Ancak son yıllarda uygulanan ekonomi politikaları ve emeklilerin düşen satın alma gücüyle beraber Türkiye, artık listenin sonlarında yer alıyor.