Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Kuzey Kore'nin tartışmalı Yongbyon'daki ikinci nükleer reaktörün faaliyete geçmesine ilişkin açıklama yaptı.

İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti İsrail mülteci kampına saldırdı: En az 12 Filistinli hayatını kaybetti

Daha önce de Yongbyon'daki Hafif Su Reaktörü ve çevresinde artan düzeyde hareketlilik gözlemlediklerini belirten Grossi, ekimde söz konusu reaktörün soğutma sisteminden güçlü oranda su tahliyesinin yapıldığının tespit edildiğini aktardı. 

Bu gözlemlerin de Hafif Su Reaktörü’nün işletilmeye başlanmasıyla tutarlı olduğunu ifade eden Grossi, uydu ve benzeri uzaktan yapılan gözlemler doğrultusunda reaktörden çıkan suyun ılık olduğunu gösterdiğine işaret etti.

Bu durumun reaktörün faaliyete geçtiğine ve hatta reaktörün kritik seviyeye ulaştığının bir göstergesi olduğunu söyleyen Grossi, ancak reaktörün faaliyet durumunu teyit edebilmek için Ajans uzmanlarının tesise erişiminin olması gerektiğini vurguladı.

Diğer reaktörler gibi Hafif Su Reaktörü'nün de plütonyum üretebileceğini, bunun endişe kaynağı olduğunu dile getiren Grossi, "Hafif Su Reaktörü'nün güvenliği ile ilgili olarak, bir değerlendirme yapmak için yeterli bilgiye sahip değiliz. Hafif Su Reaktörü'nün inşası ve işletilmesi de dahil olmak üzere Kuzey Kore'nin nükleer programının daha da geliştirilmesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının ihlali anlamına geldiğini ve derin üzüntü verici olduğunu tekrarlıyorum" dedi.

Kozey Kore’ye Ajans ile iş birliği yapması gerektiğini söyleyen Grossi, bu ülkenin BMGK kararlarına uyması, ayrıca Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'na (NPT) tam ve etkin şekilde taraf olması gerektiği uyarısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Kuzey Kore’nin tartışmalı Yongbyon Nükleer Araştırma Merkezi 1965’te Sovyetler Birliği'nin yardımıyla inşa edilmişti.

Daha sonra Kuzey Kore’nin nükleer programını görüşmek üzere Güney Kore, Japonya, Çin, Rusya ve ABD’den oluşan ve "6 Taraflı Görüşmeler" adı verilen oluşum, 2007’de tesisin faaliyetlerine son verilmesini kararlaştırmış ancak daha sonra Kuzey Kore ve ABD arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle tamamen imha edilmesi planlanan tesisin 2008’de yeniden canlandırılacağı Pyongyang yönetimi tarafından açıklanmıştı.

UAEA, 2014’te söz konusu tesisteki ilk nükleer reaktörün faaliyete geçtiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA