Dünya

Londralı cerrahtan Gazze açıklaması: İsrail beyaz fosfor bombası kullandı

2009'dan bu yana Gazze'de görev yapan Londralı cerrah Gassan Ebu Sitte, İsrail güçlerinin beyaz fosfor bombası kullandığını söyledi.

Gazze'de görev yapan Londralı cerrah Gassan Ebu Sitte, Londra'ya dönüşünün ardından dün bir basın toplantısı düzenledi.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, Gazze'de bir katliam gerçekleştirildiğini ve sağlık sisteminin çökertilmesinin İsrail ordusunun hedeflerinden biri olduğunu söyleyen Sitte, Gazze'deki Şifa ve El-Ehli Arap hastanelerinde korkunç sahnelerin yaşandığını ve bu hastanelerin işlevsizleştirildiğini ifade etti.

İsrail güçlerinin beyaz fosfor bombası kullandığını da ileri süren Sitte, "Amaç Gazze Şeridi'nin yaşanmaz hale getirilmesi ve içinde sağlık sisteminin olduğu modern yaşamın tüm bileşenlerinin tamamen yok edilmesi" dedi.

Gazze'deki savaşın ilk 6 haftası boyunca kentteki yaralıların yarısının çocuk olduğunu belirten Sitte, ilk günlerde patlama yüzünden yaralananları gördüklerini ancak daha sonra gelenlerin parça tesirli füzeler, keskin ateşçi ateşi ve yangın bombalarıyla yaralanan insanlar olduklarını söyledi.

"Fosfor bombası yanıklarını görmeye başladık. 2009'daki savaş sırasında Gazze'de beyaz fosfor yanıklarını tedavi etmiştim. Bunda da yanıklar ve yaralanmalar çok benzerdi" şeklinde konuşan Sitte, zaman içinde hastanelerdeki tıbbi ürünlerin tükendiğini ve bazı ameliyatların anestezi işlemi olmadan yapıldığını aktardı.

10 gün önce Gazze'den ayrılan ve bundan dolayı suçluluk hissettiğini dile getiren Sitte, "Kalmak için en kararlı olanların bile, nihayetinde topraklarını terketmek zorunda kalacaklarından ve İsrail'in istediği bir başka 1948'in yaşanmasından korkuyorum" diye konuştu.