Bilim ve Teknoloji

Mars deneylerinde yeni gelişme: Yaşam için böceklere ihtiyaç var

Mars koşullarının taklit edildiği bir ortamda bezelye yetiştirmeyi başaran ABD'li bilim insanları, Kızıl Gezegen'de bitki yetiştirebilmek için böceklere ihtiyaç olduğunu tespit etti.

Texas A&M Üniversitesi'nde görev alan araştırma ekibi,  Mars koşullarının taklit edildiği bir ortamda ve Kızıl Gezegen'inkine çok benzeyen bir toprakta bezelye yetiştirmeyi başardı.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre, araştırma ekibi, bu deneyin gelecekte gerçekten Mars toprağında bitki yetiştirebilmek için önemli ipuçları sunduğunu belirtirken, ekibe liderlik eden Emmanuel Mendoza ise, bezelyelerin filizlenmesini sağlayan en önemli şeyin "frass" adı verilen gübre olduğunu söyledi. 

Bu gübrenin siyah asker sineği larvalarının atıklarından oluştuğunu aktaran Mendoza, deneyden elde edilen bulguların Mars'ta böceklere duyulacak ihtiyacı gözler önüne serdiğini dile getirdi.

PROJE FİKRİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

25 yıl boyunca kara asker sinekleri üzerinde çalışan Texas A&M Üniversitesi'nden Böcek Bilimi Profesörü Jeffery Tomberlin ile birlikte "Siyah asker sinekleri Dünya'yı besleyebilir ve onlardan daha fazlasına ihtiyacımız var" başlıklı bir proje geliştirmeye başladıklarını söyleyen Mendoza, "O anda 'Peki, bunu uzay tarımına ilgimi geliştirmek için katalizör olarak kullanmamı ne engelleyebilir?' diye düşündüm" dedi.

Çok geçmeden siyah asker sineklerinin başrolde olduğu bir sistem fikri ortaya çıktığını belirten Mendoza, "Mars'a gidecek larvalar astronotların yiyecek atıklarını yiyebilir ve toprağı gübrelemek için küf üretebilir. Aynı zamanda bu larvalar, astronotların ve yanlarında getirebildikleri hayvanların tüketebileceği protein kaynaklarına da dönüştürülebilir. İnsanların sinekleri beslediği, sineklerin bitki ve hayvanları beslediği, bitki ve hayvanların da insanları beslediği bir sisteminiz oluyor" şeklinde konuştu.