Hekimsen'in paylaştığı verilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcama tutarı olan açlık sınırı 2024 yılı Mart ayında 17 bin 289,06 TL'ye yükseldi.

Diğer harcamalarla birlikte dört kişilik bir ailenin tüm temel harcamaları, gıda harcaması, giyim harcaması, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların tutarı olan yoksulluk sınırı ise, 2024 yılı Mart ayında 56 bin 316,17 TL'ye yükselmiştir.

Bu veriler ışığında, asgari ücretli açlık sınırının altında, hekim ve memur ise yoksulluk sınırının altında kaldı.

Petrol fiyatlarında gerilim yükselişi Petrol fiyatlarında gerilim yükselişi

Hekimsen tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Açıklanan açlık ve yoksulluk sınırı tutarı, çalışanın eline geçmesi gereken ücret düzeyini vermemektedir. Bu açlık ve yoksulluk rakamı tutarı minumum tutarları göstermektedir.

Hekimsen bu çalışmasında Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi (TÜBER) 2022'de yer alan 4 kişilik bir ailenin beslenme kalıbını temel almıştır.

Bu anılan beslenme kalıbında:

18-59 Yaş Yetişkin Erkek 3083 Kalori
18-59 Yaş Yetişkin Kadın 2474 Kalori
9-11 Yaş Kız Çocuk 2000 Kalori
17-18 Yaş Erkek Çocuk 3200 Kalori

Bu araştırmada bir ailenin temel fizyolojik ihtiyaçları ile tutarlı, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak için gerekli olan kalori sayısı ve bunu karşılayacak besinlerin cins ve miktarı temel alınmıştır.

Çalışma grubunu 5 besin grubu oluşturmuştur:

Süt ve süt ürünleri grubu
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, kabuklu yemişler
Ekmek ve tahıllar
Sebze ve meyveler
İsteğe bağlı gıdalar

Bu araştırmada Bursa'da çalışanların yoğun olarak alışveriş yaptıkları market ve semt pazarları ayda 4 kez dolaşılarak asgari düzeyde fiyat derlemesi yapılmıştır.

Gıda dışındaki zorunlu harcalamalar için bilimsel bir çalışma olmadığından TÜİK'in 2003-2004 Hanehalkı Tüketim Harcamaları Anketi'ne göre gıda harcamalarının toplam tüketim harcamaları içindeki payı yüzde 30,70 oranı temel alınmıştır.

2024 Mart ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırması bir pilot çalışma olup asli çalışmamız Nisan ayından sonra düzenli olarak bağımsız yayınlanmaya başlayacaktır.

Hekimsen Sendikası tarafından, mutfak enflasyonu ve değişim oranları düzenli olarak yayımlanacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."