ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) dava açan Meta, FTC'nin şirkete yeni gizlilik yükümlülükleri getirme yetkisine itiraz etti.

FTC'nin iddialarına göre Facebook, 2020'de FTC ile imzalanan gizlilik anlaşmasını ve Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasasını (COPPA) 2023'ün Mayıs ayında ihlal etti. O dönemde paylaşılan bilgilere göre Meta, 2020'de yayınlanan gizlilik emrini ihlal etti. 

Bu nedenle, 2020'de yayınlanan gizlilik emrinde değişiklikler isteyen FTC'nin gizlilik kararında, Facebook'un 18 yaşın altındaki kullanıcılardan topladığı verilerden para kazanmasını yasaklayacak değişiklikler talep edildi.

META, FTC İŞLEMLERİNİN DURDURULMASINI İSTİYOR

FTC, Başkan Lina Khan ve diğer komisyon üyeleri aleyhine açılan dava için Columbia Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi'ne başvuran Meta, dava sonuçlanıncaya kadar FTC işleminin durdurulması için ihtiyati tedbir kararı alınmasını istedi.

FTC'nin idari işlemlerinde Komisyon, savcı ve yargıç olarak ikili bir role sahip ve bu da Yasal Süreç Maddesini ihlal ettiği belirtilen dava raporunda, Meta mahkemenin, Komisyon'un yapısının bazı temel yönlerinin ABD Anayasası'nı ihlal ettiğini beyan etmesini talep etti. 

Jüri tarafından yargılanma hakkına sahip olması gerektiğini savunan Meta, Kongre'nin anayasaya aykırı olarak FTC'ye anlaşmazlıkları Madde III mahkemesinde dava etmek yerine idari yargıya devretme yetkisi verdiğini de iddia etti. 

FTC'nin 2020 uzlaşmasının şartlarını tek taraflı olarak değiştirmesine izin verilmemesi gerektiğini savunan Meta, daha önce bir kez daha yaptırımları mahkeme yoluyla durdurma konusunda adımlar atmıştı. 

"META KULLANICI VERİLERİNİ İHLAL EDİYOR"

FTC ise, Meta'nın 2020'de kullanıcı gizliliğiyle ilgili olarak varılan anlaşmanın şartlarını defalarca ihlal ettiğini belirterek, Meta'nın genç kullanıcıların verilerinden gelir elde ederek Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasasını (COPPA) ihlal ettiğini dile getirdi.

İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba alarmı İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba alarmı

Ayrıca Meta'nın yüz tanıma özelliğini kullanmasını sınırlayan yeni kısıtlamalar getirmeyi de planlayan FTC, bir üçüncü taraf şirketin, Meta'nın gizlilik yükümlülüklerine uyup uymadığını belirlemesi için denetim tamamlanana kadar yeni ürün ve hizmetler üzerinde tam bir moratoryum (erteletim) uygulamak istiyor.