Bilim ve Teknoloji

Mısır’daki 4 bin 500 yıllık gizem çözüldü

Mısır'daki Büyük Gize Sfenks'nin 4 bin 500 yıl önce nasıl inşa edildiği ortaya çıktı.

Bilim insanları, Mısır'daki Gize Piramitleri bölgesinde yer alan Büyük Gize Sfenks'in genel hatlarının çöl rüzgarları tarafından oluştuğunu ileri sürdü.

Sözcü'nün aktardığına göre, New York Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir çalışmada, akışkan dinamiği kullanarak kilden minyatür, aslan benzeri heykellerin oluştuğu teorisi test edilerek, kayanın doğal şeklinin Mısırlılara sfenks yaratma konusunda ilham vermiş olabileceği tespit edildi.

Ekip, aslında 1981’de jeolog Farouk El-Baz tarafından önerilen ve sfenks oluşumunun başlangıçta düz tepeli bir şekil olduğunu ve yavaş yavaş rüzgarla aşındırıldığını öne süren bir teori üzerinde durdu. 

Piramitleri inşa edenlerin bu doğal süreçleri bildiklerini ve sivri taş yapılarını tepeler gibi dayanıklı olacak şekilde inşa ettiklerini belirten El-Baz, 2011 yılındaki bir açıklamasında ise şunları paylaşmıştı: 

"Bugün Gize piramitleri rüzgarlı çevreleriyle mükemmel bir uyum içinde var oluyor. Antik insanlar anıtlarını küp, dikdörtgen veya stadyum şeklinde inşa etmiş olsalardı, bunlar rüzgar erozyonunun tahribatıyla uzun zaman önce silinmiş olurlardı."

Yeni araştırmada da El-Baz’ın teorisi üzerinde duran ekip, daha sert, daha az aşınabilir malzemelerden oluşan yumuşak kil yığınları kullandı ve oluşumlar bir zamanlar Doğu Mısır’daki manzarayı yakaladı.

Ekip, daha sonra bu oluşumları rüzgârı taklit etmek için hızlı akan bir su ile yıkadı. Bu da yapıları şekillendirdi ve sonunda Sfenks benzeri bir görünüme ulaştı. Daha sert veya daha dayanıklı olan malzeme aslanın başı haline geldi ve alttan kesilmiş bir boyun, öne doğru uzanan pençeler ve kavisli sırt gibi birçok başka özellik gelişti.

Araştırmanın başyazarı Profesör Leif Ristroph, "Bu çalışma aynı zamanda jeologlar için de yararlı olabilir çünkü kaya oluşumlarını etkileyen faktörleri, yani bunların bileşim açısından homojen veya tek biçimli olmadığını ortaya koyuyor" dedi.