İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından uluslararası casusluk faaliyetlerinin tespit ve deşifre edilmesine yönelik yürütülen soruşturma çerçevesinde, Türkiye’de ikamet eden Filistinli ve İsrailli aileler ile aktivistler başta olmak üzere yabancı uyruklulara yönelik İsrail İstihbarat Servisi Mossad adına uluslararası casusluk faaliyetleri içerisinde olabilecekleri belirlenen toplam 46 şüpheli belirlenmişti. 

Ekipler tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda, 34 şüpheli geçtiğimiz günlerde yakalanarak gözaltına alınmıştı. 

Şüphelilerden, 26’sı ’askeri ve siyasal casusluk’ suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe çıkarılmış ve 15 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 

11 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Ayrıca 8 şüphelinin ise sınır dışı edilme işlemlerinin gerçekleştirilmesi için İl Göç İdaresi’ne teslim edileceği öğrenilmişti.

KENDİ VATANDAŞLARINI DA SATMIŞLAR

Hürriyet'in aktardığına göre, operasyon kapsamında gözaltına alınan Suriyeli Halid Heney’in telefonundan, bazı dairelerin kapı fotoğrafları çıktı. Bu adreslerde Filistinliler oturuyordu. Fotoğraflar Google’ın harita uygulamasına da yüklenmiş, böylelikle tam olarak koordinatlar da İsrailli ajanlara iletilmişti. Halid Heney’e 14 Aralık 2023’te, Suriye üzerinden gönderilen 12 bin 400 TL’nin ajanlık faaliyeti kapsamında ödendiği iddia edildi.

2013’te Türk vatandaşlığına geçen Lübnan asıllı Muhammed Bilik ise, İsrail’in zulmünü dünyaya duyurmayı amaçlayan Uluslararası İrade Gençlik Derneği’nin çalışanları arasındaydı. Bu sebeple düzenlenen toplantılara katılan kişilerin bilgilerini toplayan Muhammed Bilik’in, bunları İsrail ajanlarına verdiği iddia edildi. Toplam 500 dolar aldığı belirlenen Muhammed Bilik, bu parayı Kanada vatandaşı olan Cemal Hammud’un Türkiye’de oturum alma şartlarıyla ilgili belge gönderdiği için verdiğini iddia etti.

Şüphelilerden Kadir Aydın Lübnan’daki Jinan Üniversitesi mezunuydu. İstanbul’da, özellikle Filistin’den gelen öğrencilere burs veren Umut Eğitim Vakfı’nda idari işler müdür yardımcısı olarak çalışıyordu. İfadesinde, bu vakfın Gazze’deki öğrencilere burs sağladığını, yabancı GSM hatlarıyla iletişim kurduğunu söyledi. İddiaya göre, öğrencilerle ilgili bilgileri İsrail ajanlarına aktarıyordu.

Mahmud İzzeddin adlı zanlıdan çeşitli kişilerin kimlik belgeleri talep edilmişti. İzzeddin bir şekilde kimlik bilgilerini ele geçirerek İsrailli ajanlara iletti. Kendisinden İstiklal Caddesi’ndeki bir aksesuvar dükkânının da fotoğrafları istendi. Dükkânın fotoğraflarını 1200 TL karşılığında çekerek yolladı.

EMLAKÇI DA MUHBİR ÇIKTI

Emlakçı Ahmet Furkan Alalmış daha önce İsrail istihbaratına çalışan bir isme para gönderen kişilerden 884 dolar ve 115 euro ödeme aldığı için şüpheliler arasına girdi. İfadesinde, bir satış sitesi üzerinden kendisiyle irtibat kuran Erol isimli birinin iki konut projesiyle ilgili fotoğraflar istediğini, site yönetimlerinden orada oturanların yüzde kaçının yabancılar olduğunu öğrenmesini talep ettiğini anlattı.

Şüpheliler arasındaki Amal Sallamı Ep Sıala'nın ise, İsrail ajanlarıyla yaptığı WhatsApp görüşmelerinde keşif amacıyla çektiği görüntüler ve videolar var. Sıala ifadesinde, Samir Ferat isimli şahısla irtibat kurduğunu, bu şahsın kendisine 150 dolar göndererek Süleymaniye Camisi’nin iç ve dış kısımlarının videosunu istediğini anlattı. Videoyu kendisi hasta olduğu için kocasına çektirmişti.

MİT o kişinin Türkiye'ye getirilmesini sağladı MİT o kişinin Türkiye'ye getirilmesini sağladı

Samir Ferat daha sonra Başakşehir’de bulunan bir sitenin fotoğraflarını da çektirdi. Bu fotoğraflara karşılık da 200-250 dolar ödedi. Saila ayrıca kendisinden, Türkiye’de en iyi çeken GSM şirketinin hangisi olduğu yönünde bir rapor istendiğini de anlattı.

TAKİBİ OLMAYAN PROGRAM KULLANMIŞLAR

Gözaltındakilerden Mohamad Ahmad’ın para hareketleri şüpheliydi. Muhammad Zağmut ismi üzerinden sürekli olarak kendisine para aktarılıyordu. Ahmad kendisine para gönderen Muhammad Zağmut’un Hamas’ın lideri Halid Meşal’in eski koruması olduğunu, bir sorun yaşadığı için görevinden ayrılmak zorunda kaldığını anlattı.

Fatih Sağlık Müdürlüğü’nde destek personeli olarak çalışan Hazem Mounir Amın Elgayyar’ın telefonunda da terör örgütü üyeleri tarafından kullanılan ve takibi mümkün olmayan ‘Truecrypt’ isimli bir program tespit edildi. Hem Elgayyar’a hem de eşine küçük meblağlarda çok kere para transferi yapılmıştı. Elgayyar ifadesinde bu transferlerin vatandaşlık işlerini takip ettiği kişilerden aldığı paralar olduğunu iddia etti. Ancak tespitlere göre, Elgayyar özellikle son dönemde Filistin’den getirilen yaralı ve yardıma muhtaç kişilerle ilgilenmiş, topladığı bilgileri de İsrail istihbaratı ile para karşılığında paylaşmıştı.