Ukrayna'nın önde gelen mobil ağ sağlayıcısı Kyivstar'ın Rusya ile savaşın başlamasından bu yana görülen en büyük siber saldırıya maruz kalmasıyla, milyonlarca kişinin mobil ve internet hizmetleri kesildi.

Ayrıca bu saldırı ile Kiev bölgesinin çeşitli yerlerindeki hava saldırısı uyarı sistemleri de etkilendi. Mobil kullanıcılara 24.3 milyondan fazla ve ev internet abonelerine 1.1 milyondan fazla hizmet veren Kyivstar'ın BT altyapısı önemli ölçüde zarar gördü.

Kyivstar CEO'su Oleksandr Komarov, saldırının devam eden savaşın bir sonucu olduğunu belirtirerek, iki müşteri veri tabanının kilitlendiğini ve zarar gördüğünü açıkladı, ancak kişisel kullanıcı verilerinin güvende olduğunu ve etkilenen müşterilere tazminat ödemeyi planladıklarını belirtti.

Ukraynalı yetkililer, siber saldırının Kiev bölgesindeki 75'ten fazla yerleşim yerindeki hava saldırısı uyarı sistemlerini tehlikeye attığını ve acil servislerin havadaki tehlikeleri duyurmak için hoparlörlere başvurduğunu bildirdi.

Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek Başkanlık yarışından çekilen Kennedy, Trump'a destek verecek

Ayrıca Kyivstar, Facebook sayfasında bazı hizmetleri geri yüklemeye başladığını ve hizmetlerin kademeli olarak devam etmesiyle Çarşamba gününe kadar tamamen iyileşmesini beklediğini açıkladı.

Saldırıyı Rus hacktivist grup Killnet üstlendi.

HALK VODAFONE'DA SIRAYA GİRDİ

Başkent Kiev'de halk alternatif şebeke sağlayıcıları ararken, bazıları Kyivstar'ın ana rakibi olan Vodafone mağazasında sıraya girdi. 

Halkla ilişkiler danışmanı olan Dmytro, bağlantısının tamamen kesilmesi nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığını dile getirerek, bu durumun şehirde gezinme becerisini etkilediğini söyledi.

SALDIRIDAN BANKALAR DA ETKİLENDİ

Ayrıca, Ukrayna'nın önemli ödeme sistemlerinden Monobank, dağıtık hizmet reddi (DDoS) saldırısına maruz kaldı. Şirketin kurucu ortağı durumun kontrol altında olduğunu belirtti ve daha sonra saldırının püskürtüldüğünü duyurdu.

Siber saldırı PrivatBank ve Oschadbank adlı finans kuruluşlarını da etkiledi ve Kyivstar kesintisiyle bağlantılı ATM ve kart terminali kesintileri rapor edildi.