Ekonomi

Motosiklet satışlarına yeni düzenleme

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, motosiklet satışlarına yeni düzenleme yapılacağını duyurdu.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre, yılın ilk 10 aylık döneminde motosiklet satışları 813 bin 520 adet olmuş ve aynı dönemde 749 bin 501 adet olarak gerçekleşen otomobil satışlarını geride bırakmıştı.

Hürriyet'in aktardığına göre, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, daha önce hem gıda sektöründe hem de otomotiv piyasasında yapılan denetimlerin sonuç verdiğini belirterek, uygulamaların piyasada "dalgakıran" etkisi yarattığını söyledi. 

Otomotiv piyasasının da çok büyük ölçüde düzene girdiğini aktaran Bakan Bolat, "6 ayda bulunamayan sıfır oto, 6 saatte teslim edilir hâle geldi. Uygulamalarımıza devam edeceğiz" dedi.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel'in Ticaret Bakanlığı'na gönderdiği liste fiyatının üzerinde satılmaya çalışılan motosiklet ilanlarına yönelik olarak bir bilgi notunu da değerlendiren Bolat, "Motosiklet de bir otomotiv sektörü aracı. O konuda da çalışıyoruz. Halihazırda yoğun denetimler ve cezai uygulamalar var. Motosikletlere yönelik bir düzenleme noktasında arkadaşlarımız sektör temsilcileriyle birlikte çalışıyor. Orada da fiyat düşüşlerini ve düzeni sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Ayrıca, küresel rakiplere karşı rekabet edemediklerini belirten Bolat, "İhracatçılarımız daha rekabetçi kur istiyorlar ama ‘Kur arttığında fiyatlara zam yapmamayı taahhüt ediyor musunuz’ diye sorduğumuzda hiçbiri ‘evet’ diyemedi. Kur artınca genel fiyat seviyesi yükseliyor ve kur yükselişinin getirdiği avantaj çok kısa bir sürede kaybolup gidiyor. Önemli olan fiyat istikrarının sağlandığı bir ortamda ihracatı artırabilmek" ifadelerini kullandı.