TikTok'tan Türkiye'de büyük temizlik TikTok'tan Türkiye'de büyük temizlik

Elon Musk'ın İsrail-Hamas konusunda yaptığı paylaşıma büyük şirketlerden tepki yağdı.

ShiftDelete'in aktardığına göre, aralarında Apple, Disney ve IBM’in de bulunduğu büyük şirketler, reklamlarının "Yahudi karşıtı" içeriklerle birlikte gösterildiğini belirterek, X'deki reklam harcamalarını askıya aldı. 

Elon Musk, hafta başında antisemit (Yahudi karşıtı) bir tweet'e şu sözlerle karşılık vermişti: 

"Açıkça ifade etmek gerekirse, *herhangi* bir grubun soykırımını savunan herkes bu platformdan uzaklaştırılacaktır."

Yaşanan bu gelişme sonrası, söz konusu şirketlerden biri olan IBM, reklamlarının Nazileri öven içeriklerle birlikte göründüğünü ortaya çıkaran liberal savunuculuk grubu Media Matters tarafından hazırlanan bir raporun ardından harekete geçti.

Media Matters, hazırladığı raporda, aralarında Apple, Oracle, Bravo network (NBCUniversal) ve Comcast’in de bulunduğu diğer büyük markaların reklamlarının da platformda "antisemitik materyallerin yanında yer aldığını belirtti.

Bu durum karşısında, nefret söylemi ve ayrımcılığa karşı sıfır tolerans gösterdiğini belirten bir açıklama yayınlayan IBM, X üzerindeki tüm reklamlarını askıya alırken, 164 Yahudi lider ve akademisyenden oluşan bir koalisyon, bir bildiri yayınlayarak Disney, Apple ve Amazon gibi şirketlerin yanı sıra diğer büyük reklamverenleri de X’i boykot etmeye çağırdı.

Öte yandan, Avrupa Birliği’nin yürütme organı da X ve diğer sosyal medya platformlarındaki reklamlarına ara verdiğini duyurdu.