Reuters'e konuşan Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan bir kaynak, Müslüman ülkeler heyetinin dün Pekin'i ziyaret ederek BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi (ABD, Britanya, Fransa, Rusya, Çin) ile görüşmelere başladığını ve diğer ülkeleri de ziyaret edeceğini söyledi.

Grup, bu ayın başlarında Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Suudi başkenti Riyad'daki zirvesinde kuruldu. Heyette Türkiye, Katar, Mısır, Ürdün, Nijerya, Suudi Arabistan, Endonezya, Filistin Yönetimi'nden dışişleri bakanları ve temsilciler ile İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri yer alıyor.

İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba alarmı İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma bomba alarmı

Kaynak "Temas grubunun öncelikli hedefi bir an önce ateşkes ilan edilmesi ve Gazze'ye insani yardım gönderilmesidir" diyerek ekledi:

"Grup, nihai hedef olarak uluslararası kabul görmüş parametreler çerçevesinde iki devletli çözüme katkıda bulunmayı amaçlıyor; Filistinlilerin kendi ülkelerinde güven içinde, istikrar ve refah içinde yaşamasını istiyor."

Kaynak, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, temas grubunun çıktığı turun Pekin ayağına katılmadığını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Cezayir ziyareti nedeniyle grubun bugün Moskova'ya yapacağı ziyareti de kaçıracağını söyledi.

Fidan'ın turun sonraki ayaklarına katılması bekleniyor. Kaynak, grubun yarın Britanya ve Fransa ziyaretleri sırasında Britanya Başbakanı Rishi Sunak ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşeceğini belirtti.

Hafta sonu Al Jazeera'ya konuşan Fidan, Müslüman ülkelerini şimdilik, Gazze'deki savaşı sona erdirmek için mevcut "tüm diplomatik ve insani araçlar" kullanmaya karar verdiğini, İsrail'in bölgeye yönelik saldırılarının BM ve diğer platformlarda benzer düşünen ülkelerin çabalarıyla durdurulması gerektiğini söyledi.